Απόψεις|27.05.2023 08:35

Τουρκία στα δύο και Ελλάδα

Έθνος Γνώμη

Η Τουρκία αύριο οδηγείται στις κάλπες για την τελική μάχη της Προεδρίας. Είναι ένα καζάνι που βράζει. Παρά την ολοσχερή και μη αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις πριν από το πρώτο γύρο των εκλογών, επικράτηση Ερντογάν, παραμένει μια κοινωνία και μια χώρα, ανοιχτό πεδίο μιας ασυμφιλίωτης διαμάχης μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν την ευρωπαϊκή της πορεία, την πρόοδό της και τη συμπόρευσή της με τις ευρωπαϊκές χώρες και εκείνων που θέλουν να την κρατήσουν σε μια ιδιότυπη ισλαμική τροχιά, που στα μάτια μας μοιάζει σαν μια ομηρία καθυστέρησης… Αυτή τη στιγμή, στο ερώτημα αν η γείτων θα έχει άλλη μια θητεία με προσωποπαγές αυταρχικό Ερντογανικό καθεστώς ή μια πορεία εκδημοκρατισμού και σταδιακής ενσωμάτωσης έστω και μακροπρόθεσμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επικρατεί καθαρά το πρώτο σκέλος…

Η Τουρκία σχεδιάζει καλά την εξωτερική πολιτική της. Επιμένει στη στρατηγική της, πολλές φορές εφαρμόζοντας την τακτική καρότου και μαστίγιου. Θεωρεί ότι είναι τέτοια η γεωστρατηγική της θέση, ώστε σχεδόν πάντοτε θα γίνεται «το δικό της», αφού η Δύση τής χρωστά: και για το ότι κρατά το φονταμενταλισμό μακριά από τα βασικά κέντρα αποφάσεων της Αγκυρας και επειδή είναι σε ένα σταυροδρόμι από όπου ελέγχονται περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, η Μεσοποταμία, η Κασπία και η Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες σημαίνουν πάρα πολλά για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη και για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών της Γης. Και για το ότι γειτνιάζει με Ρωσία και Ιράν, που είναι τα «μαύρα πρόβατα» της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Έτσι, ενώ κατά καιρούς έρχεται σε σύγκρουση με παγκόσμιους «παίκτες» (Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα με διαφορετική ένταση το καθένα) στη συνέχεια, σχετικά γρήγορα αποκαθιστά σχέσεις, λόγω του μεγέθους της, του γεγονότος ότι είναι μια τεράστια αγορά 80 εκατομμυρίων, αλλά και της γεωστρατηγικής θέσης της.

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να ενισχυθούν στην Τουρκία εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν την ευρωπαϊκή της πορεία. Γιατί αυτό σημαίνει εκδημοκρατισμό, συζήτηση με πολιτικούς που θα εναλλάσσονται στην εξουσία, απομάκρυνση του κινδύνου για θερμά επεισόδια, άρα σταδιακά, μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν κάποτε επικρατήσουν αυτές οι δυνάμεις επί του Ερντογάν, θα λένε διαφορετικά πράγματα στα ελληνοτουρκικά. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Τα ίδια θα λένε… Όσο περισσότερο όμως μιλάς με τον προβληματικό γείτονά σου, χωρίς να μπαίνουν κάτω από το χαλί οι θέσεις και οι διαφωνίες, τόσο χτίζεις την ειρήνη…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία