Απόψεις|13.06.2023 08:05

Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από όραμα

Έθνος Γνώμη

Αντί τα κόμματα να «σκοτώνονται» για τη Ροδόπη, όπου οι μισές αλήθειες μόνο μπορούν να ειπωθούν, από όλους, και η όποια συζήτηση καταλήγει εντυπωσιοθηρική, αλλά μη παραγωγική, θα έπρεπε να μιλήσουν για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αγροτική παραγωγή μας. Ο παραπάνω πλούτος και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη θα αφαιρέσει το όποιο υπόβαθρο πολιτικής χειραγώγησης…

Η χώρα δε θα έχει ποτέ βαριά βιομηχανία. Θα έχει τον τουρισμό. Άντε και τις καινοτόμες υπηρεσίες, λόγω της επιστημοσύνης. Πρέπει να ποντάρει στην πρωτογενή της παραγωγή με τη συνακόλουθη μεταποίηση, αν θέλει να εξακολουθήσει να υπάρχει παραγωγικά.

Η αλήθεια με την ανάπτυξη και την πρόοδο της υπαίθρου που είναι συνυφασμένη με τον αγροτικό εκσυγχρονισμό της, είναι οδυνηρή. Εκατομμύρια και εκατομμύρια επιδοτήσεων δόθηκαν κάποτε για να μάθει ο αγρότης να θάβει τα προϊόντα που παράγει, αντί να σκέφτεται πώς θα γίνει ανταγωνιστικός, πώς θα γίνει πιο καινοτόμος και ποιοτικός, πώς θα πετύχει καλύτερη διανομή του προϊόντος του στην αγορά, πώς θα το «μπραντάρει» και πώς θα έχει υψηλά στάνταρ τυποποίησης και μάρκετινγκ.

Στην πολιτική οι αμαρτίες πληρώνονται σ’ αυτήν τη ζωή. Και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δημαγωγώντας για να αλιεύσουν τις ψήφους των αγροτών, χάιδεψαν επί τριακονταετία και πλέον «τα αυτιά τους». Και τώρα είναι πολύ δύσκολο να βγουν με θάρρος και να πουν τις πικρές αλήθειες που γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται.

Ότι δηλαδή ο αγρότης πρέπει να φτάσει στο σημείο να γίνει και να πορεύεται ως ένας μικρός ή μεγαλύτερος επιχειρηματίας, ότι εν τέλει θα τα βγάλει πέρα κυρίως μόνος του, ή σε σύγχρονους μοντέρνους συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, με όλο και μικρότερες ή καθόλου επιδοτήσεις, σε μια αγορά που θα γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και πιο ανταγωνιστική και όπου κανείς δε θα μπορεί να διασώσει ένα προϊόν που δεν έχει υψηλά ποιοτικά στάνταρντ.

Προϊόντα ποιότητας, προϊόντα που μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά καλύπτοντας υπαρκτές ανάγκες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου (κυρίως), συμπληρωματικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτουρισμός κλπ) και άρα συμπληρωματικά εισοδήματα για τους κατοίκους της υπαίθρου. Νέα διαφοροποιημένα και ανταγωνιστικά προϊόντα με στόχο τις αναβαθμισμένες αγορές.

Αυτό σημαίνει όμως και διαφορετικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Απαιτεί μάχιμο και πλήρως ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις προσωπικό και στελέχη, όχι έναν αγκυλωμένο μηχανισμό διεκπεραίωσης…

εκλογέςπολιτικά κόμματαΡοδόπηυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςειδήσεις τώρααγρότεςεκλογές 2023