Απόψεις|15.03.2019 14:27

Η ακατανόητη εξέλιξη της τεχνολογίας

Πάνος Θεοδωρίδης

Για κάποιον λόγο που ακόµη δεν είναι ξεκάθαρος, ένας αυτοµατισµός στα νέα συστήµατά τους δεν θεωρήθηκε ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να µετεκπαιδευτούν οι χειριστές σε αυτήν την εξέλιξη.

∆εν ξέρω γιατί, αλλά θυµήθηκα τη µακρά αγωνία που απέκτησα από τότε που άρχισα να χρησιµοποιώ υπολογιστή ανεκπαίδευτος. Κοντεύω σαράντα χρόνια στο άθληµα, εννοώ στο ∆ιαδίκτυο και στην παραγωγή κειµένων, αλλά ακόµη δεν έχω την άνεση να γνωρίζω τον ακριβή τρόπο λειτουργίας προγραµµάτων και συσκευών, µε αποτέλεσµα απώλεια αρχείων και «χειροποίητη» παραγωγή που αγνοεί τους αυτοµατισµούς που θα µου ευκόλυναν τη ζωή.

Υποτίθεται πως η υψηλή τεχνολογία βοηθά την ανθρωπότητα να βελτιώνει τους όρους της καθηµερινής της ζωής, αλλά θα πρέπει βέβαια να µαθαίνουµε τους απαραίτητους χειρισµούς και τεχνικές. Οταν ο άνθρωπος, για παράδειγµα, κατάφερε να υποτάξει το άλογο και να εφεύρει τρόπους να το εκµεταλλεύεται σε αναρίθµητες «εφαρµογές», δεν κατάφερε να πράξει το ίδιο µε αναρίθµητα ζωντανά, παρόλο που είναι ταχύτερα και µε καλύτερες επιδόσεις από τα άλογα. Οταν η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από την ανθρώπινη αντίληψη, η τεχνολογία µπορεί να γίνει καταστροφική. Μόνο στη µυθολογία, για παράδειγµα, µπορεί ο άνθρωπος να χρησιµοποιεί δελφίνια και να εκµεταλλεύεται την εξυπνάδα τους ή να κατανοεί τη γλώσσα τους.

∆εν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία σε χέρια ανεκπαίδευτων µπορεί να γίνει, θεληµένα ή όχι, καταστροφική. Ειδικά στην τέχνη του πολέµου. Αλλά όπου η ανθρώπινη ζωή υποτίθεται πως βελτιώνεται από την τεχνολογία, οι κίνδυνοι ενεδρεύουν. Μπορεί στον καιρό του ραδιοφώνου ελάχιστοι να γνώριζαν κάτι παραπάνω από το να γυρίζουν δυο κουµπιά, αλλά εκατοµµύρια ηλεκτροπληξίες διδάσκουν πως υπάρχουν δύο όψεις στα πράγµατα.

Βλέπετε, µαζί µε την εκρηκτικά αναπτυσσόµενη τεχνολογία επιµένει ένας άλλος κλάδος της ανθρώπινης εφευρετικότητας, ώστε να µειώνεται αισθητά το κόστος της. Οπότε η ασφάλεια πάει περίπατο.

Boeing 737 MAX 8Διαδίκτυο