Απόψεις|18.03.2019 14:38

Λίγο ακόµη καφεδάκι;

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ο λόγος είναι ότι οι µεγάλες χώρες εξαρτώνται πλέον περισσότερο από την εσωτερική αγορά τους, παρά από τις φθίνουσες εξαγωγές τους. Αρα, το διεθνές εµπόριο βαίνει προς στασιµότητα, και επειδή η παγκόσµια οικονοµία στηρίζεται από καιρό στις εξαγωγές, και όχι στις εγχώριες αγορές, έπεται ότι θα πέσει πείνα. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιµαζόµαστε, δηλαδή έκαστος να αποταµιεύει ό,τι δύναται.

Προσωπικώς κωλύοµαι να αποταµιεύσω χρήµατα, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν προετοιµάζοµαι. Οσάκις αγοράζω καφέ, προµηθεύοµαι δύο πακέτα: ένα για κατανάλωση και ένα για το συρτάρι. Ετσι, είµαι σίγουρος ότι, όταν έλθει η ύφεση και εκλείψει ο καφές από την Ελλάδα, δεν θα στερηθώ ούτε το πρωινό ούτε το απογευµατινό καφεδάκι µου.

Ηδη, το συρτάρι γέµισε ασφυκτικά και ψάχνω να βρω χώρο µέσα στην ντουλάπα για να τοποθετήσω το δεύτερο πακέτο. Θα µου πείτε, πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση που προβλέπεις και έχεις µαζέψει τόσο καφέ; Αυτό κανείς δεν µπορεί να το ξέρει. Iσως να είναι µερικοί µήνες, µπορεί και χρόνια.

Αλλά εκείνο που πρέπει να λάβει υπόψη ο αναγνώστης είναι ότι, αν µε µιµηθεί και αγοράζει δύο πακέτα καφέ, αντί για ένα, θα επιβραδύνει τη διεθνή ύφεση, διότι θα διπλασιαστεί η παγκόσµια κατανάλωση καφέ, µε αποτέλεσµα οι φτωχές χώρες που τον παράγουν να εξασφαλίζουν µεγαλύτερο εισόδηµα και άρα να πραγµατοποιούν περισσότερες εισαγωγές, όπερ και θα αυξήσει το διεθνές εµπόριο. Ταυτοχρόνως θα βελτιώσουµε την εγχώρια οικονοµία, διότι θα αυξηθεί ο τζίρος του εµπορίου και θα βοηθήσουµε µέσω φόρων και ΦΠΑ στην εξασφάλιση δηµοσιονοµικού πλεονάσµατος.

Αντιθέτως, αν ο αναγνώστης δεν πειστεί από την επιχειρηµατολογία µου και δεν αγοράζει δύο πακέτα, αντί ενός, θα αποθεµατοποιήσει ευρώ αντί για καφέ. Eτσι, αγαπητέ αναγνώστη, θα αποστερήσεις τις φτωχές χώρες από εισοδήµατα, το κράτος από τους φόρους και τον έµπορο από το κέρδος του, για να µη σου πω τι κάνεις στην παγκόσµια οικονοµία. Το µόνο κακό είναι ότι τα πακέτα του καφέ έχουν ηµεροµηνία λήξης, οπότε πρέπει να πίνω µια κούπα το µεσηµέρι, διότι διαφορετικά θα µπαγιατέψει. Αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα σταµατήσω να αγοράζω διπλό πακέτο. ∆εν θα συµβάλω εγώ στην επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας.

ύφεσηκαφές