Απόψεις|20.03.2019 15:03

Οι προχωρηµένες απόψεις του Ιάσονα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τον Ιάσονα Φωτήλα δεν τον είχα εντοπίσει! Είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν από δύο χρονάκια. Οταν, τέτοια εποχή πάνω-κάτω, έφυγε από το Ποτάµι για να γίνει κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δηµοκρατίας. Οµως προόδευσε από τότε. Εχει προχωρηµένες απόψεις. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι θήτευσε στον Τοµέα Υγείας της ΝΔ, πλάι στον Βασίλη Οικονόµου, αλλά σίγουρα κάτι έγινε. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι εκφράζει πιο «νεοδηµοκρατικές» απόψεις ακόµη και από την ίδια την αξιωµατική αντιπολίτευση. Το ανακάλυψα από µια ερώτησή του που συζητήθηκε χθες στη Βουλή για τον οικογενειακό γιατρό και γενικώς για τη δηµόσια υγεία.

Εκεί που εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρχει δηµόσιο σύστηµα υγείας δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να έχουµε δηµόσια νοσοκοµεία και γιατρούς του ΕΣΥ. Γίνεται κι αλλιώς. Απαντώντας στον Ανδρέα Ξανθό, είπε ότι «για εσάς στο δηµόσιο σύστηµα υγείας η υγεία πρέπει να παρέχεται από το κράτος, για εµάς µπορεί να παρέχεται και από έναν ιδιώτη. Αυτό που για εµάς καθιστά το σύστηµα υγείας δηµόσιο δεν είναι το ποιος είναι ο πάροχος, όσο είναι το ποιος λαµβάνει τη φροντίδα και ποιος επιβαρύνεται γι’ αυτή, ποιος την πληρώνει».

Για την περίπτωση, µάλιστα, που κάποιος αµφέβαλε για το τι εννοεί, ο Ιάσονας Φωτήλας το είπε και σαφέστερα: «Αν ο πάροχος είναι ιδιώτης και απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες πολίτες και πληρώνει το κράτος, αυτό δεν παύει να είναι µια δηµόσια παροχή υγείας». ∆εν µπορείτε να πείτε, πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Φαντάζοµαι, µάλιστα, ότι ωραιότατα µπορεί να εφαρµοστεί και στο ασφαλιστικό σύστηµα (τι µας νοιάζει ποιος δίνει τη σύνταξη;).

Ακόµη και στην Αστυνοµία (τι µας νοιάζει ποιος πιάνει τους διαρρήκτες;). Η αλήθεια είναι πως έχω ακούσει κριτική από τη ΝΔ για την κυβερνητική πολιτική στη δηµόσια υγεία. Εχει πει για «αντιλήψεις σοβιετικού τύπου» και για «φαραωνικές δοµές», ζητώντας µια κάποια ευελιξία. Αλλά δεν το είχε πάει έως εκεί που το έφτασε ο Ιάσονας Φωτήλας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µάλιστα, ουδέποτε έχει πει πως θα ξηλώσει τις (ή κάποιες από τις) ισχύουσες κρατικές δοµές, όπως αφήνει ανοιχτό η τοποθέτηση του αναπληρωτή τοµεάρχη Υγείας της Ν∆. Εκτός πια αν ο Ιάσονας Φωτήλας ξέρει κάτι που δεν γνωρίζουµε οι υπόλοιποι.

Νέα ΔημοκρατίαΙάσων Φωτήλας