Απόψεις|28.03.2019 14:33

Το Διαδίκτυο και οι ελευθερίες

Κατερίνα Τζαβάρα

Γεγονός είναι ότι καθ’ όλη τη µακρά διάρκεια ωρίµανσης αυτής της ιδέας, οι σχετικές προτάσεις αντιµετωπίζονταν θετικά από δηµιουργούς και µέσα ενηµέρωσης, αλλά ταυτόχρονα πολεµήθηκαν από πλατφόρµες και φανατικούς της απόλυτης ελευθερίας του Διαδικτύου.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι µπορούν να κάνουν ή να µην κάνουν οι χρήστες – τώρα έχουµε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (...) και τη δηµιουργικότητα στο Ιντερνετ» ανέφερε σε µήνυµά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντρους Ανσιπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Οπως σ’ έναν µεγάλο βαθµό αναµενόταν, η µεταρρύθµιση αυτή (που είχε οπωσδήποτε και ένα οικονοµικό διακύβευµα), η οποία παρουσιάσθηκε από τον Ανσιπ τον Σεπτέµβριο του 2016, έγινε στόχος µιας άνευ προηγουµένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν µέχρι και την τελευταία ηµέρα.

Αντικειµενικός στόχος είναι Τύπος και καλλιτέχνες (δηµιουργοί γενικότερα) να λαµβάνουν ένα µέρος των εσόδων που δηµιουργούνται από τη διανοµή των παραγωγών τους και των έργων τους στο ∆ιαδίκτυο. Στους αντιδρώντες περιλαµβάνονται µαζί µε τους κολοσσούς του κυβερνοχώρου και όσοι αντιτίθενται στον περιορισµό της ελευθερίας στο ∆ιαδίκτυο, οι οποίοι θεωρούν ότι θα χάσει το εύρος του αυτός ο πολύτιµος όσο και µοναδικός δίαυλος διανοµής και δεν πείθονται από τους φορείς που επιµένουν πως τα µέτρα σχεδιάστηκαν ειδικά για να διασφαλιστεί πως το Διαδίκτυο θα παραµείνει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης.

Πρακτικά, τα κράτη-µέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια µετά την έγκριση της µεταρρύθµισης από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο για να ενσωµατώσουν στο εθνικό τους ∆ίκαιο το σχετικό κείµενο, κάτι που µεταθέτει την έναρξη ισχύος του στο 2021. «Είµαστε σκλάβοι του νόµου για να µπορούµε να είµαστε ελεύθεροι» έλεγε ο Κικέρων (Legum servi sumus ut liberi esse possimus) και ίσως φαίνεται παράδοξο πως µεταξύ ρυθµίσεων, µεταρρυθµίσεων, κανονιστικών πλαισίων και ασυµµετριών, οι ελευθερίες βρίσκουν τον χώρο τους για να καλλιεργηθούν, να ανθίσουν, µέχρι και να καταστρατηγηθούν.

Το Διαδίκτυο συµβάλλει αναµφισβήτητα στη συγκρότηση ενός νεοπαγούς δηµόσιου χώρου διαδραστικής επικοινωνίας σε συνθήκες ισότητας και ελευθερίας. Ενα πλαίσιο προστασίας για την περιφρούρηση ακριβώς των µοναδικών δυνατοτήτων που προσφέρει και η διείσδυση του ∆ικαίου στο νέο αυτό περιβάλλον θα δούµε στην πράξη τι θα φέρει!

Διαδίκτυο