Απόψεις|31.03.2019 13:53

Η τρίτη θέση για το ΚΙΝΑΛ

Έθνος Γνώμη

Το Συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής -που ήλθε ως απάντηση στις αποχωρήσεις των προηγούµενων µηνών- είναι µια σηµαντική διαδικασία που θα έπρεπε να ενδιαφέρει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είτε έχει είτε δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση, πολιτική ή συναισθηµατική, µε τον χώρο που ηγεµόνευσε πολιτικά στη χώρα για δεκαετίες.

Έχουμε ήδη µπει σε προεκλογική περίοδο – και η πόλωση, όπως συµβαίνει συνήθως, είναι έντονη µεταξύ των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων. Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι αναπότρεπτο να συµπιέζονται οι µικρότεροι πολιτικοί χώροι, όπως το Κίνηµα Αλλαγής. Οµως, υπάρχει µία παράµετρος που αλλάζει πολλά: η τρίτη θέση – την οποία είχε καταλάβει στις τελευταίες εκλογές η Χρυσή Αυγή.

Όπως καταδεικνύουν οι δηµοσκοπήσεις των τελευταίων µηνών, ο κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι τέτοιο εξακολουθεί να υπάρχει: σε αρκετές µετρήσεις το κόµµα που δικάζεται ως εγκληµα τική οργάνωση συνεχίζει να εµφανίζεται στην ίδια θέση – και µάλιστα οι ειδικοί των γκάλοπ σηµειώνουν ότι συνήθως η επιρροή του υποεκτιµάται.

Με την έννοια αυτή, είναι σηµαντικό να κατοχυρώσουν την ενότητά τους στο Κίνηµα Αλλαγής, διότι µόνον έτσι θα έχουν πιθανότητες να διεκδικήσουν την επίζηλη τρίτη θέση, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Και, φυσικά, δεν είναι µόνο η οργανωτική ενότητα, αλλά χρειάζεται και πολιτικό ξεκαθάρισµα, τόσο για τα ζητήµατα που ταλανίζουν τον χώρο σε σχέση µε το παρελθόν όσο και για τα θέµατα της επόµενης ηµέρας των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το να µην καταλάβει και πάλι την τρίτη θέση στις εκλογές η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να είναι υπόθεση όλων των κοµµάτων του δηµοκρατικού τόξου: δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες, χρειάζεται πολιτική µάχη ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι που το επιλέγουν να εγκαταλείψουν αυτή την αδιέξοδη τακτική

εθνικές εκλογέςΚΙΝΑΛΧρυσή ΑυγήΕυρωεκλογές