Απόψεις|03.05.2019 14:51

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήµερα

Newsroom

Σε µια κοµβική για την Ελλάδα περίοδο, που επιχειρείται η µετάβαση στην κανονικότητα µέσα από τις µεγάλες πληγές που επέφερε στη χώρα η µνηµονιακή δεκαετία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ουσιαστικό ρόλο ανασυγκρότησης στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, τον πυρήνα δηλαδή της χώρας. Ανεξάρτητα από τις όποιες αρµοδιότητες και πλαίσιο δράσης -σε συνάρτηση µε την κεντρική εξουσία- η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει µια κυρίαρχη αποστολή, εκείνη της διαχείρισης της καθηµερινότητας και της αναβάθµισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σε ακόµη µεγαλύτερο βαθµό, µέσα από τις πολιτικές που διαµορφώνονται στις τοπικές κοινωνίες αποτυπώνεται και η ουσία αυτού που ονοµάζουµε πολιτική παρεµβατικότητα µε άµεσο αντίκτυπο στον πολίτη. Οι πόλεις έχουν αναπτύξει πλέον µια δυναµική όπου νέες παράµετροι και δεδοµένα αναδιαµορφώνουν τη ζωή των δηµοτών µε έξυπνα µοντέλα, όπου πολύ µεγάλο ρόλο παίζουν η τεχνολογία, η καινοτοµική προσέγγιση και η ανοιχτότητα στην επικοινωνία. Είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον όπου η έννοια έξυπνη πόλη έχει µπολιάσει και τον πολίτη και τον έχει µετατρέψει σε ευφυή πολίτη, η Αρχή της πόλης οφείλει να ανταποκριθεί µε νέα σκέψη, κουλτούρα αλλά και ειλικρινή αντιµετώπιση της σύνθετης καθηµερινότητας.

Η οργανωτική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία παράµετρος, στην κατεύθυνση ανάδειξής της ως πόλου πραγµατικής παρεµβατικής δοµής, η οποία πρέπει να ενταχθεί στον γενικότερο προβληµατισµό του µετασχηµατισµού του πολιτικού και διοικητικού συστήµατος της χώρας. Η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων, αρµοδιοτήτων και αναπτυξιακών σχεδιασµών µπορεί να οδηγήσει σε αναβαθµισµένους ΟΤΑ, δηµότες µε εµπιστοσύνη στην άσκηση εξουσίας και πολίτες µε αίσθηµα υπευθυνότητας και σεβασµού στο περιβάλλον µέσα στο οποίο ζουν, εργάζονται, παράγουν. ∆υνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ισχυρές και συνεκτικές τοπικές κοινωνίες, δηµότες µε αντίληψη µιας συνεκτικής και αποτελεσµατικής δοµής, αποτελούν τα όπλα αλλά και την άµυνα ταυτόχρονα απέναντι στην εν δυνάµει συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας. Συρρίκνωση η οποία είναι προϊούσα όχι σε όρους εδαφικής ακεραιότητας αλλά και του ανθρώπινου κεφαλαίου, της οικονοµικής ισχύος και του παραγωγικού µοντέλου. Είναι σαφές ότι αναδεικνύονται συγκεκριµένοι πυλώνες που επαναπροσδιορίζουν αυτήν τη σύνθετη καθηµερινότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση µπορεί να τους υπηρετήσει, αναδείξει και θέσει ως προτεραιότητά της:

  • Ποιότητα ζωής και εύρυθµη λειτουργία των δήµων
  • Ενίσχυση της απασχόλησης
  • Ανάπτυξη και καινοτοµία
  • Προστασία του περιβάλλοντος
  • Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη
  • Αναβάθµιση της παιδείας-πολιτισµού και αθλητισµού

Η επόµενη ηµέρα της πραγµατικής εξόδου από την κρίση, της αναπτυξιακής δυναµικής, συνδέεται άρρηκτα µε τις τοπικές κοινωνίες και µε δήµους ισχυρούς, µε ολοκληρωµένη ατζέντα και πρόγραµµα προς υλοποίηση

Δημοτικές εκλογές