Απόψεις|14.02.2024 08:57

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Μια πατριωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

«Οικονομικός πατριωτισμός», «πατριωτικό επιχειρείν», «παραγωγικός πολιτισμός» της χώρας. Έννοιες που έβαλε από την πρώτη στιγμή στη συζήτησή μας ο κ. Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και μέλος του δ.σ. της Agrino. Έννοιες οι οποίες δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στον δημόσιο διάλογο και σχεδόν άγνωστες για πολλούς.

Τι είναι όμως το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ;

Όπως διαβάζουμε στο https://ella-dikamas.gr/ , είναι μία κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας.  Μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία έχουσα ως αμιγώς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, με έδρα των εγχωρίων και διεθνών δραστηριοτήτων τους, παραγωγή και ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Κοινό χαρακτηριστικών των Μελών της Κοινότητας αποτελεί ο ομοιογενής χαρακτήρας τους, το επίπεδο συνοχής που έχει επιτευχθεί μεταξύ τους και ο προσανατολισμός στις εξαγωγές που είναι μέρος του DNA τους.

Πρωτοπόρα κίνηση

Όπως επισημαίνει ο κ. Πιστιόλας «είναι μια εντυπωσιακή πρωτοπόρα κίνηση πολιτών-επιχειρηματιών και εργαζομένων, από το 2012, η οποία έχει ως στόχο όχι το κέρδος αλλά τη στήριξη της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας. Θέλαμε να ενώσουμε εταιρίες και ανθρώπους. Ξεκινήσαμε 17, συνέχισαν οι επτά και σήμερα φθάσαμε να έχουμε ως μέλη περισσότερες από 70 πιστοποιημένες επιχειρήσεις (https://ella-dikamas.gr/certified-businesses/categoybusiness-genika).  Επιδίωξή μας είναι να παραμείνουν ζωντανές και ισχυρές σε ένα δύσκολο και ασταθές διεθνές περιβάλλον και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη χώρα. Η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που εξάγουν, να μένει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Πρόσφατα ενδιαφέρθηκαν και δεχτήκαμε στην αγκαλιά μας και εταιρίες υπηρεσιών ως υποστηρικτές, με τα ίδια πάντοτε κριτήρια, με πρώτη το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

Υψηλής ποιότητας προϊόντα από ελληνικές επιχειρήσεις

«Πιστεύουμε ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι εθνικός πλούτος από τον οποίο άμεσα εξαρτάται το βιοτικό μας επίπεδο, το εθνικό μας εισόδημα, η εργασία, η αξιοποίηση του ταλέντου μας και συνολικά η ευημερία της χώρας μας», τονίζει στη συνέχεια. Αποτελούν δε σύγχρονο πολιτιστικό κεφάλαιο, καθώς και το κρισιμότερο στοιχείο για την αναγκαία αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και φήμης της Ελλάδας. H συστηματική προβολή της χώρας μας ως τόπου-προέλευσης αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών, επώνυμων και παραγωγικών δραστηριοτήτων είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική διεθνούς προβολής της».  

Παγκοσμιοποίηση και παραγωγή

Προς άρση κάθε πιθανής παρανόησης ο κ. Πιστιόλας διευκρινίζει: «Η κίνηση δεν βρίσκεται απέναντι σε άλλα μοντέλα επιχειρήσεων όπως οι εισαγωγικές και οι πολυεθνικές. Δεν είναι εναντίον των ξένων επενδύσεων οι οποίες είναι απαραίτητες. Απλά προβάλει τη διαφορετικότητα και τη σημασία της ελληνικής ιδιοκτησίας και παραγωγής. Παράγουμε πλούτο ό οποίος διαχέεται μέσα στη χώρα. Χρησιμοποιούμε κατά κόρον εγχώριες πρώτες ύλες, πληρώνουμε φόρους στην Ελλάδα, δανειζόμαστε στην Ελλάδα.

Ας ρίξουμε μια ματιά τι κάνουν οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Όπως βλέπουμε στο εξωτερικό, υπάρχουν δύο μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με την παραγωγή.  Αυτό της Γερμανίας, Ολλανδίας, Σκανδιναβικών χωρών το οποίο βασίζεται στην παραγωγή και της εξαγωγές και εκείνο της Ιρλανδίας η οποία είναι τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε κατακεφαλήν εισόδημα, αλλά τίποτε δεν είναι ιρλανδικό. Εμείς θέλουμε να κατευθυνθούμε προς το πρώτο».

Δημόσια παρέμβαση

Από την ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, «από την μόνη συλλογικότητα η οποία έχει αμιγώς ελληνική φωνή, με τη δική της χροιά, για όποιον θέλει να ακούσει», όπως σημειώνει ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας, ασκείται δημόσια παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. «Για τη χώρα, όχι για την τσέπη, αλλά με ρεαλιστικούς στόχους και με αποτελέσματα. Προς τούτο προχωράμε σε συνεργασίες τόσο μεταξύ μας όσο και με άλλους φορείς, σε κοινές προωθητικές πρωτοβουλίες, στην προβολή του σήματός μας. Εφαρμόζουμε ως προς την παραγωγή μια στρατηγική προστασίας της ελληνικότητας και επιδιώκουμε να επιστρέφεται στη χώρα με πολλούς τρόπους ένα μέρος των χρημάτων που κερδίζονται. Μια άλλη επιδίωξή μας είναι η εκπαίδευση του καταναλωτή να επιλέγει ελληνικά προϊόντα, αλλά και να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα οφέλη για τον ίδιο και τη χώρα του από αυτή τη συνειδητή επιλογή. Θεωρούμε ότι αν αγαπάμε τη χώρα μας πρέπει σε οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε το ‘εγώ’ να υποκλιθεί στο ‘εμείς’ το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Σήμα και πιστοποίηση

Η υψηλή προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία οι Εταιρίες-μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πιστοποιείται από την Eurocert, Ελληνικό Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης η οποία δημιούργησε «Πρότυπο Απαιτήσεων», που αξιολογεί και αποδίδει στις εταιρίες – μέλη, το σήμα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ». Είναι η μόνη επιχειρηματική  συλλογικότητα στην Ευρώπη που απαιτεί πιστοποίηση ΕΚΕ με το τίτλο «Ethos» για όλα τα μέλη της. Στόχος είναι τα προϊόντα τους να φέρουν σήμα αναγνώρισης προκειμένου να εντοπίζονται και να επιλέγονται από τους καταναλωτές και τους εμπόρους που επιθυμούν να υποστηρίξουν την Ελληνική, παραγωγική επιχειρηματικότητα.

Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις της πρωτοβουλίας πληρούν τα κύρια κριτήρια τα οποία εκτός όσων προαναφέρθηκαν περιλαμβάνουν επίσης:

  • Την εφαρμογή, με απόλυτη αυστηρότητα, της εργατικής νομοθεσίας
  • Την συνεργασία τους με Ελληνικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες προμηθειών και λήψης υπηρεσιών
  • Την νομιμότητα στην άδεια λειτουργίας τους
  • Την ικανοποίηση των υποχρεώσεων τους απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο
  • Τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις
  • Τη μέριμνα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • Την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών
ειδήσειςεπιχειρήσειςεπιχείρησηΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣειδήσεις τώρα