Απόψεις|02.04.2019 14:48

Τουρκικές εκλογές: Το µονόχρωµο σεντόνι του Ερντογάν απέκτησε τον πρώτο «λεκέ» του

Πάνος Θεοδωρίδης

Ενα µεγάλο µονόχρωµο σεντόνι απλώνεται στη Μικρασία, µε δύο εξαιρέσεις: τις ακτές της Προποντίδας και του Αιγαίου, που παραµένουν «κεµαλικές», και νοτιοανατολικά, τις επαρχίες των Κούρδων. Η µονοχρωµία εκπροσωπεί το ΑΚΡ, το κόµµα του Ερντογάν. Οι δηµοτικές εκλογές της Κυριακής διαθέτουν µια αλλόχρωµη στάµπα στην καρδιά της χώρας: είναι η Αγκυρα που άλλαξε δήµαρχο έπειτα από µεγάλη µάχη.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην κόψη, ωστόσο η ψηφοφορία έδειξε µια τρανταχτή ισοψηφία.

Βέβαια, «εκλογές» δεν σηµαίνουν το ίδιο πράγµα µε αυτό που έχουµε υπόψη όταν µιλάµε για κανονικές διαδικασίες. Παρότι η αποχή είναι από τις µικρότερες παγκοσµίως, τα θερµά επεισόδια δεν λείπουν, ενώ καταγγέλλονται ουκ ολίγες παραβιάσεις του εκλογικού νόµου. Ωστόσο, το µονόχρωµο σεντόνι απέκτησε τον πρώτο «λεκέ» του.

Οι αναλυτές δεν έχουν την ίδια γνώµη για το φαινόµενο. Οι περισσότεροι διαβλέπουν την επιρροή της οικονοµίας. Η κρίση βάρεσε κατακέφαλα τα µεγάλα αστικά κέντρα. Οµως, το σύστηµα λειτούργησε ακόµη και µε το πλήθος των καθαιρεµένων και φυλακισµένων στελεχών της αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα παρακολούθησε τεράστια πλήθη µε την ηµισέληνο να γεµίζουν ασφυκτικά πλατείες και λεωφόρους, µε πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Ταγίπ, ο οποίος πιθανόν, διαβλέποντας προβλήµατα, αποδύθηκε σε µια πρωτοφανή ρητορική εναντίον των «εχθρών» του. Επιπλέον, χάιδεψε όσο έπαιρνε τα αυτιά των οπαδών του. Αλλά, από το πραξικόπηµα και δώθε, αυτό το παιχνίδι αποτελεί την επίσηµη τουρκική εκδοχή της Ιστορίας.

Εντάξει. Ράγισε, αλλά δεν θα αλλάξει πολιτική. Είναι µονόδροµος γι’ αυτόν. Η οικονοµία θέλει µάζεµα, η σχέση µε την Αµερική απαιτεί παραπάνω προσπάθεια για να µη χειροτερέψει. Η ελληνική κοινή γνώµη, πάντως, παραβλέπει µια µαύρη αλήθεια: Ως προς τη στάση του πολιτικού κόσµου της Τουρκίας απέναντί µας, η ύπαρξη του Ερντογάν θεωρείται µετριοπαθής (!) αν τη συγκρίνουµε µε αυτή των άλλων κοµµάτων. Και αυτή η διαπίστωση δεν είναι αξιολογική, αρκεί να µη βρικολακιάσει.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAKPεκλογές Τουρκία