Απόψεις|02.04.2019 14:58

Αναµνήσεις από την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Με ένα σχετικό delay (καθυστέρηση ελληνιστί) το... προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κοµµάτων (αυτής του 2016) βγήκε να δώσει τα φώτα του για το τρέχον αυτό θέµα της επικαιρότητας. Τόσο ο αρχικός πρόεδρός της, Σωκράτης Φάµελλος, όσο και ο µετέπειτα, Αντώνης Μπαλωµενάκης. Αφορµή αποτέλεσε -από ό,τι καταλαβαίνω- η ανακοίνωση της Νέας ∆ηµοκρατίας, που έλεγε ότι η εξεταστική επιτροπή βρήκε νοµιµότατο τον δανεισµό της από το σύνολο των λεγόµενων «συστηµικών» τραπεζών.

Κάτι που άλλωστε δεν υποστηρίζει για πρώτη φορά. Τότε, στα τέλη του 2016 αρχές του 2017, τα ίδια έλεγε. Οτι δηλαδή, αφού η εξεταστική δεν εντόπισε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, δεν υφίσταται θέµα. «Είχαµε πειακριβώς το αντίθετο» υποστήριξε από τα ερτζιανά ο Αντώνης Μπαλωµενάκης. Το πήγε µάλιστα ακόµη παραπέρα µιλώντας µε νοµικούς όρους και συγκεκριµένα για «ηθική αυτουργία» σε αδίκηµα των κοµµάτων που πήραν τα δάνεια. Από τα ερτζιανά επίσης ήρθε και η φωνή του Σωκράτη Φάµελλου, για να µιλήσει για δανεισµούς εν µέσω κρίσης, για φωτογραφικές απαλλακτικές τροπολογίες, για κοµµατικούς διορισµούς στις διοικήσεις των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων.

Τόνισε µάλιστα ότι «αυτά αποδεικνύουν την υποκρισία του πολιτικού και τραπεζικού συστήµατος». Οφείλω να σας πω ότι αυτή η εξεταστική επιτροπή είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουν γίνει ποτέ στη Βουλή (εξέταζε, όπως θυµάστε, πακέτο τα δάνεια των Μέσων Ενηµέρωσης). Η µόνη που τη συναγωνίζεται είναι αυτή που είχε γίνει για τη Siemens. Ειπώθηκαν πολλά κι αποκαλυπτικά. Οποιος την παρακολούθησε είχε την ευκαιρία να κατανοήσει σε βάθος. Οχι τόσο τα θέµατα που εξετάζονταν, όσο το πώς λειτουργούσε το όλο «συστηµατάκι».

∆εν είχαν αξία κυρίως αυτά που καταγράφονταν, αλλά το ύφος των µαρτύρων και των πολιτικών που βρέθηκαν εκεί. Ισως γι’ αυτό και είχαν µεγάλη τηλεθέαση όσα µεταδίδονταν από το κανάλι της Βουλής. Το κακό όµως για αυτή την επιτροπή -όπως και για τη Siemens - είναι πως τελείωσε τη δουλειά στις αρχές του 2017 αφήνοντας µια αίσθηση θολούρας. Ο κόσµος, που δεν κάθεται να διαβάσει πορίσµατα εκατοντάδων σελίδων, έµεινε µε ερωτήµατα: Τελικά τι έγιναν τα λεφτά; Ποιος έφταιγε; Θα τιµωρηθεί κάποιος; Τι θα γίνει; Απαντήσεις δεν έχει ακόµη πάρει και έχουµε Απρίλη του 2019. Ο χρόνος έχει και αυτός πολιτική λειτουργία ξέρετε...

δάνεια κομμάτωνΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚ