Απόψεις|20.03.2024 07:20

Πατριωτισμός και εθνική μειοδοσία

Φάνης Τσουλουχάς

Είτε το πάμε με τη συμφωνία παραχώρησης των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα, είτε το πάμε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα Ίμια ήταν και είναι αναμφίβολα Ελληνικά.

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα», όπως πρωτοείπε ο ‘Αγγλος συγγραφέας του 18ου αιώνα Σάμιουελ Τζόνσον. Λίγες μέρες μετά η τουρκική ακτοφυλακή ξαναπαραβίασε τα χωρικά μας ύδατα. Στο video clip, που είδαμε όλοι, φαίνεται η τουρκική ακτοφυλακή να κυνηγάει την Ελληνική ακτοφυλακή μέσα στα χωρικά μας ύδατα δίπλα από τα Ίμια. Τι να σας πω; Εγώ δεν ένοιωσα εθνική υπερηφάνεια. Δηλαδή, ποια ήταν η επιτυχία; Ότι το Ελληνικό σκάφος ήταν γρηγορότερο του τουρκικού που το κυνηγούσε από πίσω; Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα σύντομο αντικειμενικό απολογισμό της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Τα θετικά: Η σημαντική συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Οι αμυντικές συμφωνίες με καίριους συμμάχους. Ο επανεξοπλισμός της Ελλάδας.

Τα αρνητικά: Άφησε τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο σε βαθμό άνευ προηγουμένου, αφήνοντάς τους να μπούν στα δυνητικά χωρικά μας ύδατα αλλά και στα χωρικά μας ύδατα. Μετά από αυτό άρχισε συζητήσεις με τον Ερντογάν που οδήγησαν στη Διακήρυξη των Αθηνών. Ο εκ Πόντου καταγόμενος κ. Ερντογάν, μόνο βλάξ δεν είναι. Με τη Διακήρυξη των Αθηνών κέρδισε τα F-16, χρόνο, την ανοχή της Δύσης και το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει στην περιοχή. Βλέποντας την Ελληνική υποχωρητικότητα, εγκαθιστά μόνιμες τουρκικές βάσεις στην Κύπρο και καταλαμβάνει τα Βαρώσια και την ουδέτερη ζώνη. Η Τουρκία έχει απλώσει πλοκάμια παντού και ουδείς μιλάει.

Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ξανασυναντηθεί με τον Ερντογάν. Οπότε τι θα κάνει ο Σουλτάνος; Θα προσπαθήσει να πάρει τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο με την ψευδοδικαιολογία της αποστρατιωτικοποίησης και των γκρίζων ζωνών, και τη Θράκη με τη δικαιολογία των υποτιθέμενων μειονοτήτων. Διότι θέλει ο εκ Πόντου καταγόμενος να μείνει στην ιστορία ως μεγαλύτερος εθνάρχης των Τουρκοποιημένων από τον (με Ελληνίδα μητέρα) Ατατούρκ. Και διότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζονται ασταμάτητα, συνεπώς χρειάζεται κάτι για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να την ενώσει υπέρ του, καλύπτοντας την οικονομική κακοδιαχείρηση. Το ότι έκανε την Αγία Σοφία τζαμί του έδωσε λίγους πόντους, αλλά όχι αρκετούς.

Και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να συναντάτε μαζί του, ως νέος Chamberlain, ακολουθώντας την πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας. Η Διακήρυξη των Αθηνών έχει το ίδιο ειδικό βάρος με το χαρτί που αποκόμισε ο Chamberlain από τη Γερμανία, δηλαδή, μηδενικό. Και εν τω μεταξύ η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει επιδόματα κατανάλωσης, με Ευρωπαϊκά κονδύλια, αντί να προωθεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (όπως φάνηκε και στο ΑΕΠ), προσδοκώντας να τα πάει καλά και στις Ευρωεκλογές με οποιοδήποτε κόστος, αρκεί να μην είναι του παρόντος αλλά μελλοντικό.

Ειρήνη με την Τουρκία θέλουμε, ποιος δεν τη θέλει; Αλλά όχι με αντάλλαγμα την περαιτέρω συρρίκνωση της Ελληνικής επικράτειας. Κινδυνεύουμε να γίνουμε νέα Ουκρανία και δεν το έχουμε καταλάβει. Ο κ. Ερντογάν διαβάζει το playbook του κ. Πούτιν και μετράει τις αντιδράσεις της Δύσης. Όπως ξαναείπα, πρέπει να διεκδικούμε και εμείς.

Άν ο πατριωτισμός είναι ο μανδύας του απατεώνα, η ατολμία ή οι κακοί χειρισμοί σε εθνικά θέματα ζωτικής σημασίας τι είναι;

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικά