Απόψεις|04.04.2019 14:55

Επιτέλους και μια φυσιολογική αντίδραση από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πιο υγιής, βρε παιδί µου. Βλέπετε, ελέω προεκλογικής περιόδου, όλοι τους έως τώρα, όταν αναφέρονται δηµοσίως στο θέµα, είναι παραδόξως επιθετικοί. Για κάποιους προκλητικοί. Μέχρι που µίλησε δηµόσια ο Ανδρέας Μακρυπίδης έχοντας µία αυτονόητη αντίδραση: «∆εν ξέρω τίποτε, δεν είδα τίποτε» και κυρίως «δεν υπέγραψα τίποτε».

Για την ουσία των όσων λέει και τη σχέση του συγκεκριµένου στελέχους µε τα όσα ερευνώνται, δεν µπορώ φυσικά να έχω άποψη. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται πως δεν συγκαταλέγεται στους ταµίες που κατά καιρούς είχε το ΠΑΣΟΚ. Ηταν -όπως δηλώνει- απλά πρόεδρος της Επιτροπής Οικονοµικού Ελέγχου από το 2009 έως το 2011. Δηλαδή -για όσους ξέρουν από δοµές κοµµάτων υπεύθυνος σε µία επιτροπή που ελέγχει τον τύπο των οικονοµικών πράξεων του κόµµατος.

Ως εκ τούτου δεν «νταραβερίζεται» -κατά το κοινώς λεγόµενο- µε τραπεζίτες που δανείζουν ή µε άλλους χρηµατοδότες. ∆ιαβάζοντας λοιπόν τις δηλώσεις του συµπεραίνω πως ο Ανδρέας Μακρυπίδης φροντίζει να πάρει τις αποστάσεις του από τα όσα είχαν συµβεί τότε (στο όχι και πολύ µακρινό «τότε» θα έλεγα). Μας εξηγεί ότι απλά έβλεπε ισολογισµούς και έκανε καταστατικό έλεγχο τονίζοντας µάλιστα πως «δεν υπέγραψα οποιοδήποτε αίτηµα δανειοδότησης ή δανειακή σύµβαση ή σύµβαση εκχώρησης απαιτήσεων». Ο Ανδρέας Μακρυπίδης είναι πρώην εφοριακός.

Ως βουλευτής έχει υπάρξει µέλος σχεδόν όλων των οικονοµικών επιτροπών. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά το συγκεκριµένο αντικείµενο. Υποθέτω και όλες τις κακοτοπιές στις οποίες µπορεί να οδηγήσει έναν πολιτικό. Επίσης, ως µεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τα µέσα της δεκαετίας του ’90, είναι βέβαιο ότι έχει γνώση και άποψη για τη λειτουργία του. Ιδίως την επίµαχη περίοδο για την οποία το ΠΑΣΟΚ δέχεται κριτική για περισσότερο «στενές» από όσο πρέπει σχέσεις µε το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα.

Ετσι, παρότι ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρεται σε ένα γενικότερο κλίµα «σκευωρίας και κατασκευής σκανδάλων», δείχνει να έχει οξυµµένο ένστικτο αυτοπροστασίας. Τέτοιο που να µην τον βάζει στον πειρασµό να δικαιολογήσει πολιτικά καταστάσεις και πρακτικές. Να µην ακολουθήσει δηλαδή τον δρόµο άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιµένουν ότι έγιναν όλα καλά και «δεν σηκώνουν µύγα στο σπαθί τους»

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ