Απόψεις|15.04.2019 12:03

Τριάντα χρόνια µετά βγήκε και τα είπε ο Κοτζιάς

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ιδίως τα «αµένσιοτα» για τον Πάνο Καµµένο αναµένεται να συζητηθούν αρκετά. Οµως ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήµανσή του για το αν κάνει καλό στην Αριστερά το να είναι κυρίαρχα στην πολιτική αντιπαράθεση τα σκάνδαλα. Οπου σκάνδαλα, φυσικά, βλέπε Νοvartis. Το ζήτηµα, δηλαδή, που θα είναι το Νο1 στην πολιτική ειδησεογραφία τις επόµενες ηµέρες. Οπως µπορείτε να διαβάσετε στα έγκυρα ρεπορτάζ του «Εθνους», οι εισαγγελείς ετοιµάζονται να αποτιµήσουν τα στοιχεία που έχουν για τυχόν ποινικές ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων. Εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Οχι πως ο Νίκος Κοτζιάς αµφισβητεί το ότι τα σκάνδαλα αυτά είναι υπαρκτά. Τουναντίον, θα λέγαµε, αφού ζητά από το ΠΑΣΟΚ να «ξεφορτωθεί» τα βαρίδια, προκειµένου να δει άλλες προοπτικές στην πολιτική του πορεία. Οµως είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστής, εφόσον αυτά τα θέµατα µονοπωλήσουν την πολιτική ατζέντα και την προεκλογική περίοδο. Οπως µας είπε ο Νίκος Κοτζιάς, «έχω ένα πρόβληµα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας».

Προκρίνει δηλαδή µια θετική αντίληψη της πολιτικής. Οπως άλλωστε και στο ζήτηµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, όπου ζήτησε επιθετική προβολή των επιδράσεών της και όχι αµυντική στάση. Η άποψη Κοτζιά για τη σκανδαλολογία φαίνεται εκ πρώτης όψεως και σε έναν βαθµό να αµφισβητεί την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οµως για όσους έχουν µια ευρεία χρονικά θέαση των πολιτικών εξελίξεων, πρόκειται για µια αντίληψη που προέρχεται βαθιά από το παρελθόν του Νίκου Κοτζιά. Από τότε που ως στέλεχος του ΚΚΕ αµφισβήτησε την κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Το διαχειριστικό σχήµα που δηµιουργήθηκε το 1989 ανάµεσα στη Ν∆ και στον Συνασπισµό της Αριστεράς, στη βάση της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Παπανδρέου. ∆ηλαδή 30 χρόνια πριν. Βέβαια από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι πια ο ιδεολογικός υπεύθυνος του ΚΚΕ, οι αντιπαραθέσεις του οποίου µε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο της Ν∆ ήταν η «ατραξιόν» στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, συγκεντρώνοντας µεγάλα ακροατήρια.

Οσο για την προσέγγισή του στο θέµα της σκανδαλολογίας, ως το βασικό πολιτικό επίδικο, πολύ σύντοµα θα κριθεί. Από τις πολιτικές εξελίξεις των επόµενων µηνών και φυσικά από τις εκλογικές αναµετρήσεις. Ετσι καλό είναι να καταγραφεί από τώρα.

Νίκος ΚοτζιάςΠάνος ΚαμμένοςNovartis