Απόψεις|16.04.2019 14:04

Επιχείρηση «Θόδωρος» (Πάγκαλος)

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ευτυχώς που ο Θεόδωρος Πάγκαλος µας ενηµέρωσε αναλόγως. Με µια ανάρτησή του στα social media ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε για µία φορά ακόµη τη γαλλική παιδεία του. Οχι τόσο γιατί µας εξήγησε τους λόγους που ονοµάστηκε έτσι η περιοχή της Μονµάρτης, απαντώντας στην Κατερίνα Παπακώστα. Κυρίως λόγω της εξαιρετικής του πρότασης να επιλύσει το κατά την εκτίµησή του πρόβληµα της πλατείας Εξαρχείων, λέγοντας πως «δεν γίνεται χωρίς την παρέµβαση του στρατού και τη µεταφορά του ΕΜΠ». Η Γαλλία, βλέπετε, είναι η χώρα όπου συζητούνται ευρέως τέτοιες «χρήσεις» των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Είτε µε αφορµή βοµβιστικές επιθέσεις είτε λόγω της εξέγερσης των «Κίτρινων Γιλέκων». Προφανώς στη φαντασία του Θεόδωρου Πάγκαλου «στέκει» η εικόνα όλµων στην πάνω πλευρά της Στουρνάρη, τεθωρακισµένων στη Θεµιστοκλέους και δύο ταγµάτων λοκατζήδων στη Σολωµού. Βέβαια ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει φροντίσει ο ίδιος µε τη συµπεριφορά του τα τελευταία χρόνια να απαξιώσει τον πολιτικό του λόγο. Τα όσα -ακραία- κατά καιρούς λέει τον φέρνουν συχνά στην επικαιρότητα. Χωρίς όµως οι απόψεις του να έχουν βαρύνουσα σηµασία. ∆ηλαδή κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

Ούτε φίλοι ούτε αντίπαλοι. Αυτή όµως ειδικά η δήλωσή του έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Πριν από όλα γιατί εκστοµίζει αυτό που σκέφτονται αλλά δεν λένε κύκλοι του «ακραίου Κέντρου» και νεοφιλελεύθερων «δεξαµενών» σκέψης. Ετσι όταν κάτι έχει ειπωθεί, «µπαίνει» στην ατζέντα της συνολικής συζήτησης για τα ζητήµατα της εγκληµατικότητας. Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Θ. Πάγκαλος φρόντισε να οριοθετήσει µε ένα νέο αντιδραστικό «άκρο» τη µυθολογία περί την πλατεία Εξαρχείων. Τη συµβολοποίηση δηλαδή της περιοχής, µε στόχο να εµπεδωθεί το δόγµα «νόµος και τάξη».

Κανείς δεν αρνείται, βέβαια, ότι στην περιοχή υπάρχουν θύλακοι αποκλινουσών και αντικοινωνικών συµπεριφορών, ανάλογων µε αυτές που υπάρχουν σε τουλάχιστον άλλες πέντε περιοχές της Αθήνας. Οµως η ιστορία αυτή τείνει να αποκτήσει δεκαπλάσιες διαστάσεις µόνο και µόνο για λόγους πολιτικού - προεκλογικού χαρακτήρα. Κάτι που αντιλαµβάνεται εύκολα όποιος κυκλοφορήσει στην περιοχή (σας βεβαιώνω ότι γίνεται µε χαρακτηριστική ευκολία)

Θεόδωρος ΠάγκαλοςΕξάρχειαΜονμάρτη