Απόψεις|17.04.2019 14:27

Εξαγγελίες Τσίπρα: Καµπάνες και καµπανάκια

Βούλα Κεχαγιά

Η κοινή λογική λέει πως όταν ένας πρωθυπουργός προαναγγέλλει µεσούσης της προεκλογικής περιόδου νέο πακέτο θετικών µέτρων, και µάλιστα µε µόνιµο χαρακτήρα, η αξιωµατική αντιπολίτευση γυρίζει τον κόσµο ανάποδα. Ακόµη κι αν αναγνωρίζει ως λογικό το να επιδιώκει µία κυβέρνηση που οµνύει στο κοινωνικό στίγµα της πολιτικής της να επιστρέψει ό,τι µπορεί σε όσους έβαλαν πλάτη στα χρόνια της µνηµονιακής κρίσης. Θα επιτεθεί στον πρωθυπουργό για παροχολογία και για ψεύτικες υποσχέσεις και θα τον κατηγορήσει ότι προσπαθεί να «υφαρπάξει» τις ψήφους του λαού. Η κοινή λογική πάντα. Γιατί ενίοτε επικρατεί και η επικοινωνιακή λογική.

Στην περίπτωση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, θα περίµενε κανείς από τη Νέα ∆ηµοκρατία, που έχει αποδείξει πως έχει το στοιχείο της υπερβολής στο τσεπάκι της, να βγει και να κατακεραυνώσει τον πρωθυπουργό γιατί, ας πούµε, τάζει καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς. Η Πειραιώς δεν το έκανε. Αντιθέτως, κράτησε τη βελόνα της αντιπολιτευτικής της κριτικής κολληµένη σε ένα χιλιοπαιγµένο τροπάριο περί Πετσίτη και λοιπών. Η πρώτη νυχτερινή αντίδραση της ΝΔ επικεντρώθηκε στα όσα είπε ο Τσίπρας για την περίφηµη «Πετσιτιάδα», ενώ για την τιµή των όπλων υπήρξε και µια αναφορά στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Το ξηµέρωµα βρήκε το Παρίσι να θρηνεί για την Παναγία των Παρισίων και την Πειραιώς να ξυπνάει µε καθυστερηµένη αφύπνιση, χτυπώντας καµπάνες και καµπανάκια προς τα στελέχη της για να αποδοµήσουν όσα είπε ο πρωθυπουργός. Η Ν∆ θυµήθηκε τον παλιό καλό της εαυτό και µίλησε για ωµά ψέµατα σε ζωντανή µετάδοση. Αναγκάστηκε, µάλιστα, να υπονοήσει ότι και η ίδια θα προσπαθήσει να µειώσει το αφορολόγητο, τροποποιώντας τη γραµµή Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως δεν µπορεί να ανακοπεί η µείωσή του. Η συνολική γραµµή ήταν πως ό,τι κι αν τάξει ο Τσίπρας δεν δύναται να το εφαρµόσει, καθώς θα χάσει πανηγυρικά στις εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως η «ετυµηγορία» των εκλογών βρίσκεται κρυµµένη µέσα σε ένα «µαύρο κουτί». Είναι το κουτί που περιλαµβάνει αυτό το σιωπηρό, αλλά µεγάλο κύµα των αναποφάσιστων που ακόµη δεν έχουν αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν την ηµέρα των εκλογών. Είναι ψηφοφόροι που ακόµη δεν έχουν κατασταλάξει εάν θέλουν να δώσουν µια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουν να δουν να επιστρέφει η Ν∆ του παρελθόντος ή αν θα επιλέξουν την αποχή

Αλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατία