Απόψεις|24.04.2019 14:28

Τώρα πρέπει να κάνουν «γκόστινγκ» τους ψηφοφόρους τους

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Βγήκατε µαζί της µερικά ραντεβού, στη διάρκεια των οποίων η εξοικείωση προχώρησε τόσο, που η Λούλα άρχισε να ρωτά πόσα παιδιά σκέφτεστε να κάνετε και πότε θα πάτε να δείτε έπιπλα και φωτιστικά. Την εποµένη, εσείς αλλάξατε σπίτι, γειτονιά, πιάτσα, καφενείο, επάγγελµα και ενδεχοµένως όνοµα. Οι φίλοι σας δήλωναν λακωνικά ότι είχαν να σας δουν πολύ καιρό, ενώ µπορώ να σας οµολογήσω ότι κάποτε διαβεβαίωσα µια ανήσυχη Λούλα, -για λογαριασµό φίλου µου που ήθελε να αποφύγει την αγορά επίπλων και φωτιστικών-, ότι ο εκλεκτός της είχε πεθάνει αιφνιδίως στην αλλοδαπή.

Η διαδικασία αυτή ονοµαζόταν «εξαφανίστηκα από προσώπου γης», «έγινα Λούης», «ακόµη µε ψάχνει», «µην είδατε τον Παναή», «από δω πάν’ κι άλλοι», «αν ευρείς, πάρε» και άλλα παροιµιώδη, που όµως θεωρούνται αναχρονισµοί από τότε που εµφανίστηκε το «γκόστινγκ». «Γκόστινγκ» κάνουµε όταν διακόπτουµε απροειδοποίητα και ανεξήγητα οποιαδήποτε επαφή µε κάποιον και έπειτα αγνοούµε τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει µαζί µας. Για τους αγγλοµαθείς, το ρήµα συντάσσεται µε τη µορφή «to ghost someone», ήτοι «φαντασµατοποιώ τινά», χωρίς πρόθεση, πράγµα σπανιότατο για τη στρυφνή γλώσσα της Αλβιώνος.

Ο νεολογισµός είναι πολύ πρόσφατος και χρησιµοποιείται για προσωπικές σχέσεις, και όχι για την Εφορία και το ∆ηµόσιο εν γένει. Θα µου πείτε, σιγά την ανακάλυψη. Γιατί χρειαζόταν ο αγγλικός νεολογισµός; Η Λούλα ακόµη κλαίει τον ψεύτικο µακαρίτη. Χρειαζόταν διότι ανταποκρίνεται στην ηλεκτρονική εποχή, όπου οι περισσότερες επαφές και επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά και η εξαφάνιση αποκτά διαφορετική σηµασία.

∆εν είµαστε στα 1970 που αρκούσε να αλλάξεις σπίτι. Τώρα πρέπει να σβήσεις και τα ηλεκτρονικά ίχνη σου, τα οποία προδίδουν την παρουσία σου, ό,τι και να ισχυρίζονται οι φίλοι σου. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Παλαιότερα, µετά τις εκλογές δεν έµενε τίποτε, εκτός από µερικά παλιόχαρτα τυπωµένα µε υποσχέσεις που κανείς δεν θυµόταν. Τώρα, όµως, διατηρούνται στρέµµατα ολόκληρα µε ψηφιακές επαγγελίες στο ∆ιαδίκτυο, όπου θα πλανώνται αιωνίως. ∆εν αρκεί πλέον στους εκλεγµένους να διαδώσουν ότι έφυγαν στο εξωτερικό.

Τώρα πρέπει να κάνουν «γκόστινγκ» τους ψηφοφόρους τους. «Τους» ψηφοφόρους και όχι «στους» ψηφοφόρους, διότι το ρήµα συντάσσεται χωρίς πρόθεση, όποιες και αν είναι οι προθέσεις των υποψηφίων.

εκλογές