Απόψεις|25.04.2019 14:32

Το νέο αφήγηµα της Θεσσαλονίκης

Εύρης Τσουμής

Ο Γιάννης Μπουτάρης, παλιός, έµπειρος επιχειρηµατίας και άνθρωπος της αγοράς, όταν ανέλαβε δήµαρχος το 2010 γνώριζε πως η πόλη χρειαζόταν ένα άλµα... Ηξερε όµως πως χρήµα και φήµη έρχονται γρήγορα και εύκολα µόνο µε τον τουρισµό και τη διασκέδαση. Και η Θεσσαλονίκη τα χρειαζόταν και τα δύο. Και τη φήµη για να συνθέσει και να «πουλήσει» ένα νέο ελκυστικό αφήγηµα για την πόλη, αλλά και χρήµα για να ξαναζωντανέψει την τοπική οικονοµία. Το άνοιγµά του ήταν πετυχηµένο.

Η ιστορία και η πολυπολιτισµική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης έγιναν στοιχεία της ελκυστικής εικόνας της, που προβλήθηκε στο εξωτερικό προσελκύοντας τουρίστες. Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, που περιελάµβανε, εκτός από φαγητό, ψώνια, βόλτες και επισκέψεις σε σηµαντικά τοπόσηµα, έδωσαν την ευκαιρία να αναπτυχθεί η µικροοικονοµία της, να µπει καινούργιο χρήµα στην αγορά. Ολα αυτά όµως φαίνεται πως πλέον έφτασαν στα όριά τους. Η Θεσσαλονίκη έχει βρεθεί στο κρίσιµο σηµείο στο οποίο θα πρέπει να αλλάξει για να µπορέσει να κάνει το αναγκαίο βήµα παραπάνω που θα ανεβάσει το τουριστικό επίπεδο της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήµατα µιας έρευνας που έγινε για λογαριασµό της Ενωσης Ξενοδόχων, σε τουρίστες οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη. Οι τουρίστες αξιολόγησαν αρνητικά την πόλη σε θέµατα όπως η ασφάλεια, η καθαριότητα, οι δηµόσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη χώρων πρασίνου, πεζοδροµίων και πλατειών. Εδώ και τώρα η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποφασίσει να προχωρήσει σε µια σειρά µεγάλων έργων που θα της δώσουν τη νέα πνοή που χρειάζεται. Το εγχείρηµα δεν είναι απλό. Κατ’ αρχάς, απαιτείται µια σειρά ανθρώπων να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν τα επόµενα βήµατα όχι µε γνώµονα τα µικροσυµφέροντα που µπορεί να εκφράζει ο καθένας, αλλά µε βάση το συµφέρον της πόλης για τα επόµενα πολλά χρόνια.

Τη σηµερινή κατάσταση την περιέγραψε σε µια οµιλία του ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης. «Είναι απίστευτος ο µη συντονισµός των δυνάµεων της πόλης. Αλλα σκέφτεται ο δήµος, άλλα η περιφέρεια, άλλα οι φορείς» τόνισε, καταδεικνύοντας το πρόβληµα.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΓιάννης Μπουτάρης