Απόψεις|26.04.2019 10:29

Τέρμα τα ψέματα για ΠΑΟ, Δώνη και Νταμπίζα

Ανδρέας Παπαλουκάς

Οπως και να την αναγνώσει κάποιος τη φετινή βαθμολογική συγκομιδή του Παναθηναϊκού, με ή χωρίς αφαιρέσεις βαθμών, που μόνον λίγοι δεν είναι οι 11 βαθμοί, η εικόνα της ομάδας δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Η γεύση από πικρόγλυκη θα γινόταν γλυκόπικρη. Αυτό, μόνον αυτό, διότι τι 10ος, που είναι τώρα ο Παναθηναϊκός, τι 6ος που θα ήταν αν δεν ξεκινούσε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς και δεν του αφαιρούντο 5 βαθμοί για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Πάλι καλά να λέει, που τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα «εφηύραν» την κατά συγχώνευση ποινή για τη διακοπή του αγώνα και τα επεισόδια που έγιναν έξω από το ΟΑΚΑ και αντί για -6 τού επιβλήθηκε ποινή -5β., διότι σε μία τέτοια περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος του υποβιβασμού. Θα μου πείτε οι «εφευρέτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου πάλι κάτι θα έβρισκαν προκειμένου να τη σκαπούλαρε ο ΠΑΟ ξανά.

Εδώ πέρυσι κατήργησαν την προκήρυξη του πρωταθλήματος και αντί να υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός, καθώς δεν είχε αδειοδοτηθεί, τελικά του επέβαλαν μόνον την ποινή των -6β. Κι έτσι φέτος, αφ΄ής στιγμής θεωρείται «δεδικασμένο», θα επωφεληθεί και ο Πανιώνιος, ο οποίος σε όλους τους τόνους φωνάζει ότι δεν θα καταφέρει να αδειοδοτηθεί.

Αλλωστε, έχει παρατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι για να εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Αν λέγεσαι Ηρακλής ή ΠΑΣ Γιάννινα, υποβιβάζεσαι, αν όχι, τιμωρείσαι με το μίνιμουμ των ποινών.

Για τον Παναθηναϊκό, όμως, η επόμενη σεζόν θα είναι καταφανώς δυσκολότερη. Μπορεί στην αφετηρία να μπει κανονικά με όλες τις υπόλοιπες 12 ομάδες (πλην του Πανιωνίου, που αν δεν ληφθεί πάλι κάποια άλλη σκανδαλώδης απόφαση, όπως παλιά, που ομάδες κατέθεταν άδειο φάκελο, αλλά αδειοδοτούντο ή, εκεί που ήταν «πανί με πανί» ξαφνικά έβρισκαν λεφτά και αποκτούσαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, θα εκκινήσει από το -6), όμως ο δρόμος θα είναι πιο τραχύς.

Οσο και να γίνεται επίκληση των «μωρών του Δώνη», οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πλέον δεν πρόκειται να τα βλέπουν τα «μπουσουλάνε» και να θεωρούν ότι τρέχουν. Οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες για όλους, κυρίως, δε, για τον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιώργο Δώνη, οι οποίοι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν διάνα στις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού και σε εκείνη του Αρμενάκα τον περασμένο Ιανουάριο.

Τουναντίον, το πρόσημο, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι αρνητικό, καθώς 1-2 παίκτες απλώς ξεπέρασαν τη βάση. Οι υπόλοιποι, που είναι και «δεμένοι» με τριετή συμβόλαια – μην τυχόν και τους «κλέψουν» άλλοι σύλλογοι (!!), άρα, για να φύγουν θα πρέπει να πληρωθούν, δεν έδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας του «τριφυλλιού».

Κι αν δεν υπήρχαν ο Μπουζούκης και στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ο Χατζηγιοβάνης, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν θα είχαν από πού να πιαστούν. Η ελπίδα, που είχε γίνει σύντροφός τους, εμφανίζει κι αυτή τάσεις διαζυγίου...

ΠανιώνιοςΠαναθηναϊκόςΝίκος ΝταμπίζαςΓιώργος Δώνης