Απόψεις|30.04.2019 11:18

Δύο σχέδια για το αύριο της Ευρώπης

Έθνος Γνώμη

Η µία φέρει τη σφραγίδα ορισµένων ευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάµεων, που µπροστά στον κίνδυνο των εκλογικών απωλειών και την απειλή να πολλαπλασιαστούν οι φυγόκεντρες τάσεις, υιοθετούν όψεις της ατζέντας της άκρας Δεξιάς, όπως είναι οι πολιτικές πυγµής έναντι των προσφύγων και των µεταναστών.

Το δεύτερο σχέδιο αντιµετώπισης της ακροδεξιάς απειλής προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό ευρωπαϊκό χώρο και υποδεικνύει την ανάγκη συνάντησης των Σοσιαλδηµοκρατών, των Αριστερών και των Οικολόγων, ώστε να αποτραπεί η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισµού και να αποκρουστούν οι προσπάθειες υπονόµευσης της ευρωπαϊκής ιδέας. Στις ισπανικές εκλογές δοκιµάστηκαν, κρίθηκαν και «µετρήθηκαν» και τα δύο σενάρια.

Η ιδέα προσεταιρισµού της ακροδεξιάς οδήγησε στην εκτίναξη των ποσοστών του Vox και στην εκλογική καταβαράθρωση του Λαϊκού Κόµµατος, που πλήρωσε µε βαρύ τίµηµα τα κρούσµατα διαφθοράς και την επαµφοτερίζουσα στάση του. Αντίθετα, η πρόταση σύµπηξης ενός προοδευτικού µετώπου, που θα λειτουργήσει ως ανάχωµα στην ακροδεξιά και θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στις ισοπεδωτικές πολιτικές λιτότητας, έτυχε της µεγάλης στήριξης των Ισπανών ψηφοφόρων, που δίνουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Πέδρο Σάντσεθ.

Οι επικείµενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν, σε µεγάλο βαθµό, πεδίο αναµέτρησης αυτών των δύο πολιτικών σχεδίων, που υποδεικνύουν στους πολίτες δύο διαφορετικούς δρόµους για το αύριο της Ενωµένης Ευρώπης.

VOXεκλογές Ισπανία