Απόψεις|30.04.2019 11:25

Άποψη: Ούτε Δεξιά ούτε αριστερός λαϊκισµός

Newsroom

Η ενίσχυση των σοσιαλδηµοκρατών στην Ισπανία είναι ένα ενθαρρυντικό µήνυµα για όλη την Ευρώπη. Το PSOE χάραξε µια αυτόνοµη στρατηγική ανταγωνιστικά και µε τη Δεξιά και µε τον αριστερό λαϊκισµό των Podemos. Επέµεινε σε µια προοδευτική πολιτική χωρίς να υποκύψει στις συντηρητικές πιέσεις και µε τη στάση του αυτή επιβραβεύτηκε.

Η πολιτική του Π. Σάντσεθ δεν στηρίχτηκε στις υποσχέσεις και στον δηµαγωγικό λόγο. Αυτό φάνηκε και στην κρίση µε την Καταλονία. Αποτελεί από αυτή την άποψη ένα θετικό παράδειγµα σε σύγκριση µε τους Podemos, που µε την αντικαπιταλιστική φλυαρία και τη ρητορική για το παλαιό πολιτικό σύστηµα επιχείρησαν να καταλάβουν το προηγούµενο διάστηµα την «προοδευτική όχθη» απέναντι στην ισπανική Δεξιά.

Η πτώση των Podemos δείχνει καθαρά το τέλος της αυταπάτης όταν τα αιτήµατα της Αριστεράς παίρνουν διαζύγιο από τον ρεαλισµό. Για τους σοσιαλδηµοκράτες το κύριο ζήτηµα παραµένει ένα σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης µε πολιτικές µεταρρυθµίσεις και αλληλεγγύη προς τα αδύναµα στρώµατα. Η στρατηγική του νεοφιλελευθερισµού στην Ισπανία ηττήθηκε. Σε αδιέξοδο όµως βρέθηκε και η στρατηγική της κάθετης πόλωσης που ακυρώνει κάθε συναίνεση και συνεννόηση στο όνοµα µιας δήθεν αριστερής αδιαλλαξίας. Τα µαθήµατα από την Ισπανία είναι χρήσιµα και στην ελληνική περίπτωση. Αρκεί να τα διαβάσουµε σωστά.

VOXεκλογές Ισπανία