Απόψεις|30.04.2019 12:46

Φέτα: Ας το κάνουµε όπως οι Ιταλοί

Γιώργος Μανέττας

Παρά την κρίση και τις δυσκολίες που προέκυψαν, πέτυχαν να µεγαλώσουν τη διείσδυσή τους στις ξένες αγορές, αποκτώντας καινούργιους «οπαδούς» ανά τον κόσµο, χάρη στην ποιοτική και γευστική ανωτερότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού, η επιτυχία του οποίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο «λευκός χρυσός» της χώρας µας, όπως πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει, αρχής γενοµένης από τις ΗΠΑ, κατέκτησε τις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, υποχρεώνοντας εταιρείες-κολοσσούς να εµπλακούν στην παραγωγή του. Οι ελληνικές γαλακτοβιοµηχανίες µπήκαν από την πρώτη στιγµή δυναµικά στο «παιχνίδι» του ανταγωνισµού και, παρά τις αποµιµήσεις που κυκλοφορούν ελεύθερα, εκτόξευσαν τις εξαγωγές τους.

Μεγάλη γαλακτοβιοµηχανία της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί µε διαφορά τον νούµερο ένα προµηθευτή «ελληνικού γιαουρτιού» των σούπερ µάρκετ της Αγγλίας. Ανάλογη απήχηση έχουν και άλλες γαλακτοβιοµηχανίες της χώρας µας, οι οποίες διατηρούν υψηλά ποιοτικά στάνταρ. ∆ιατροφικοί «θησαυροί» σαν το ελληνικό γιαούρτι υπάρχουν πολλοί στη χώρα µας, ωστόσο για πολλούς και διάφορους λόγους παραµένουν σε µεγάλο βαθµό αναξιοποίητοι.

Η φέτα είναι ένας από αυτούς. Παρότι έχουν επενδυθεί αρκετά κεφάλαια για την προώθησή της, µετά την κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) δεν έχει καταφέρει, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί της, να βρει τη θέση που της αξίζει στα ράφια των διεθνών αγορών. Αν και έχει µεγάλη αναγνωσιµότητα, η τιµή της είναι πολύ κατώτερη της αξίας της και οι κακής ποιότητας αποµιµήσεις κρατούν τα ηνία, σε αντίθεση µε άλλα, ιταλικά τυριά ΠΟΠ, όπως η παρµεζάνα και το ροκφόρ, που έχουν κατακτήσει υψηλή φήµη και τιµή.

Η συµφωνία για τη δηµιουργία της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης για τη Φέτα που επετεύχθη πριν από µερικές εβδοµάδες γεννά προσδοκίες ότι η αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήµερα για το εµβληµατικό ελληνικό προϊόν θα αναστραφεί σύντοµα. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα λειτουργήσει σωστά και στα πρότυπα των Ιταλών. Με επαγγελµατικό τρόπο και γνώµονα πάντοτε το κοινό καλό, και όχι για να υπηρετεί τα συµφέροντα λίγων. Ιδωµεν...

φέτα