Απόψεις|11.06.2019 14:47

Ο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός, η Σίτι, η Λίβερπουλ και τα ρεκόρ

Ανδρέας Παπαλουκάς

Υπερβολή; Μπορεί. Τιμή, ίσως. Πάντως, ό,τι και να συμβαίνει, ο Ολυμπιακός και η Λίβερπουλ (ή η Σίτι, εξαρτάται ποια από τις δύο θα σηκώσει τελικά το τρόπαιο της πρωταθλήτριας στην Premier League) θα έχουν κάτι κοινό: Θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση των πρωταθλημάτων τους με σπουδαίες βαθμολογικές συγκομιδές. Οι «ερυθρόλευκοι», που έχουν (με 23-3-3) συλλέξει ήδη 72 βαθμούς, αν περάσουν νικηφόρα και από τη Λάρισα, θα ισοφαρίσουν την προ 15ετίας συγκομιδή των 75 βαθμών (με 24 νίκες, 3 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες), που δεν ήταν αρκετή για να τους αναδείξει πρωταθλητές, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε συλλέξει 77 βαθμούς, με 24 νίκες, 5 ισοπαλίες και μία ήττα.

Τώρα, το έργο για τον Ολυμπιακό επαναλαμβάνεται, αλλά με περισσότερη σύνεση και ψυχραιμία. Τότε, η απώλεια του πρωταθλήματος, παρότι η ομάδα απέσπασε 2-2 στη Λεωφόρο στο… Δούρειο ντέρμπι, όπως έχει αποκληθεί από τους Ολυμπιακούς («γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο, κυρία… Στάλη μου;», διερωτάτο από τηλεοπτικής στέγης ο Νίκος Αλέφαντος), αλλά κυρίως η απώλεια του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, είχε οδηγήσει τον Σωκράτη Κόκκαλη να πει «αλέ, αλέ» στον «Αλέ» και να φέρει στη θέση του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Στην παρούσα φάση, ο νυν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός προφανώς ή απαλλάσσει των όποιων ευθυνών του τον Πέδρο Μαρτίνς ή του επιρρίπτει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την απώλεια του πρωταθλήματος, αλλά και τον αποκλεισμό από τη Λαμία στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Αντελήφθη το αφεντικό ότι η ομάδα πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία. Κι αν δεν πήρε τον τίτλο, οφείλεται στη μυθική σεζόν του ΠΑΟΚ.

Οι βαθμοί που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν, υπό άλλες προϋποθέσεις, αρκετοί για τίτλο, καθώς πέρυσι η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 70β., πρόπερσι ο Ολυμπιακός με 67β., ενώ σε πρωτάθλημα 16 ομάδων, τον τίτλο, σε 15 διοργανώσεις του 21ου αιώνα, το κατακτούσε η ομάδα που συνέλεγε κατά μέσο όρο 72,5 βαθμούς.

Είναι σαφές ότι οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν τους… εαυτούς τους, παρότι φέτος μένουν για δεύτερη φορά άτιτλοι, κάτι που είχαν να βιώσουν από τα «πέτρινα χρόνια». Αν θα επιστρέψουν στις κατακτήσεις τροπαίων δεν θα είναι μόνον στο χέρι του Μαρτίνς, αλλά και της διοίκησης του Ολυμπιακού. Διότι αν οι διοικούντες την ΠΑΕ πωλήσουν ό,τι καλύτερο διαθέτει η ομάδα και δεν το αντικαταστήσουν επαρκώς δεν θα ευθύνεται ο Πορτογάλος προπονητής αν δεν πάει καλά η χρονιά, έτσι; Αρκεί, βέβαια, να ξεκαθαρίσει από νωρίς τη θέση του, όπως λέγεται ότι έκανε τον Ιούνιο του 2016 ο συμπατριώτης του, Μάρκο Σίλβα, ο οποίος δεν συμβιβάστηκε με όσα του ζητούσαν και πήρε, στην αρχή της προετοιμασίας, το καπελάκι του κι έφυγε.

Φέτος, αν… μιλάει (για ατυχία) ο Ολυμπιακός, τι να πουν και οι Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, που έχουν συλλέξει 92 και 91 βαθμούς, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε και η μία εκ των δύο θα τερματίσει δεύτερη και… καταϊδρωμένη;

Ποτέ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος δύο ομάδες δεν έχουν ξεπεράσει το όριο των 90 βαθμών την ίδια αγωνιστική περίοδο. Ούτε καν τις περιόδους (από το 1986 και πίσω στον χρόνο), που διεξαγόταν με 22 ομάδες, ήτοι η σεζόν περιελάμβανε 42 αγωνιστικές και η βαθμολόγηση ήταν ίδια με τώρα (3-1-0).

Το ρεκόρ της συλλογής των 100 βαθμών και των 106-27 τερμάτων που πέτυχε πέρυσι η Μάντσεστερ Σίτι (με 32-4-2) φέτος δεν καταρρίπτεται, αλλά γενικώς είναι δύσκολο να  καταρριφθεί.

Στο παρελθόν οι «κόκκινοι», στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος πριν από την ίδρυση της Premier League (1992), (θα) είχαν φτάσει τους 98 βαθμούς (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς και σε πρωτάθλημα 42 αγωνιστικών είχαν συλλέξει 68 βαθμούς) τη σεζόν 1978-1979 και τους 90β. σε πρωτάθλημα 40 αγωνιστικών τη σεζόν 1987-1988, ενώ από το 1988-89 το πρωτάθλημα διεξάγεται με 20 ομάδες και 38 αγωνιστικές.

Σίτι (92β.) και Λίβερπουλ (91β.) ή Λίβερπουλ και Σίτι, ανάλογα με το ποια θα σηκώσει το τρόπαιο, στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές οι «κόκκινοι» παίζουν εκτός έδρας με τη Νιουκάστλ και υποδέχονται τη Γουλβς, ενώ η ομάδα του Γκουαρδιόλα φιλοξενεί τη Λέστερ και αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Μπράιτον.

Το φινάλε, λοιπόν, θα βρει τη μεγάλη κερδισμένη και – κυριολεκτικά – τη μεγάλη χαμένη. Ειδικά αν είναι η Λίβερπουλ, που έσπασε όλα τα κοντέρ κι έχει μόλις μία ήττα: Εκείνη από τη Σίτι, που έχει 4 ήττες, αλλά λιγότερες ισοπαλίες από την ομάδα του Κλοπ, στις 3/1/2019. Ομως από τη μέρα εκείνη μέχρι τώρα η ομάδα του Μάντσεστερ έχει 14 νίκες και μία ήττα, ενώ η Λίβερπουλ έχει 11 νίκες και 4 ισοπαλίες…

ΛίβερπουλΠέδρο ΜαρτίνςΜάντσεστερ ΣίτιΟλυμπιακός