Απόψεις|07.05.2019 22:34

Λεωνίδα Κουτσόπουλε, κοιμάσ’ όρθιος! (vid)

Νίκος Τζιανίδης

Αρκετά χρόνια πριν, τον καιρό της αθωότητας της ιδιωτικής τηλεόρασης, υπήρχαν και οι «πονηροί» που μη έχοντας την (τηλεοπτική) προσωπικότητα να προσεγγίσουν θεατές μετέρχονταν τρόπων διαφορετικών, αμφιλεγόμενων πολλές φορές, για να αναστήσουν τη νεκρή τηλεθέαση των εκπομπών τους…

Ένας από αυτούς, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που κάποιο, αλήστου μνήμης, βράδυ προσκάλεσε στην εκπομπή του, «Προφίλ», τον πρόεδρο της «Ένωσης Κεντρώων» Βασίλη Λεβέντη έχοντας σκοπό να τον γελοιοποιήσει πιστεύοντας πως έτσι θα αντλούσε θεατές από την απύθμενη δεξαμενή των αφελών…

Η εκπομπή γύρισε μπούμερανγκ στον αξιοπρεπή συνάδελφο, που ακόμη μετά 25 χρόνια από τη μετάδοσή της, τον ακολουθεί η βαριά σκιά της.

Πού τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Όσο υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση τόσο η αγωνία για τηλεθέαση θα οδηγεί σε ατοπήματα τύπου «Παναγιωτόπουλου»…

Σήμερα, στην εποχή των ριάλιτι έχουν εκδηλώσει αμέτρητοι παρουσιαστές τον αμετροεπή εαυτό τους προσπαθώντας να εκμαιεύσουν μια σταλιά θεαματικότητας. Οι περισσότεροι βυθίστηκαν στα εξυπνακίστικα σχόλιά τους.

Πρόσφατο παράδειγμα ο συμπαθής και χαμηλών τόνων, κατά τα άλλα, Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

Ο επιτυχημένος σεφ και κριτής του ριάλιτι μαγειρικής Masterchef, προσπάθησε να λοιδορήσει (ξανά) την ντοπιολαλιά συμπαθούς παίκτη, προκαλώντας αμηχανία στον νεαρό Ηπειρώτη, που η πολιτισμική του παράδοση τον οδηγεί πολλές φορές να κόβει τις καταλήξεις. Το αστείο όμως μια φορά προκαλεί γέλιο· τη δεύτερη αμηχανία και την τρίτη οργή.

Ο κιμάς έγινε «κοιμάσ’» στο μυαλό του χιουμορίστα σεφ-κριτή, που εκστομίζοντας το με θριαμβευτική διάθεση, σαν να του πέτυχε επιτέλους το τηγανητό αυγό, απέδειξε  για μια φορά ακόμη ότι τα ριάλιτι ανοίγουν (σε κάποιους) δρόμους για να παρακάμψουν τις ατραπούς του συστήματος, όμως αφήνουν πίσω τους σε κάποιους και ψυχικά τραύματα.

Οι κριτές των κάθε λογής ριάλιτι δεν διαθέτουν παιδεία δασκάλου, ούτε ήθος  παιδαγωγού· ο παραγωγός τους κατευθύνει να προκαλούν, να ερεθίζουν και να αλιεύουν τις ακραίες αντιδράσεις των «εγκλωβισμένων» στην ματαιοδοξία παικτών τους και να τις εκθέτουν προς βορά τηλοψίας. Συνεπώς, μια εύθραυστη ψυχή ενός νέου κοντά στα 30 που αναζητεί χέρι βοηθείας να τον κατευθύνει σε ό,τι αυτός πιστεύει ως «καριέρα», εύκολα συντρίβεται από χοντροκομμένους αστεϊσμούς λιγδιασμένων «μαγέρικων»! 

Στο πιάτο του καλαμπουρτζή Λεωνίδα Κουτσόπουλο αυτή τη φορά το «αλάτι» έπεσε πολύ. Κι αν την πρώτη φορά με το «κρατ’σ» κάποιοι είχαν χαμογελάσει, το «κοιμάσ’ προκάλεσε αίσθημα εμέτου…

Καλή όρεξη…

Λεωνίδας ΚουτσόπουλοςMasterChef 2019