Απόψεις|08.05.2019 14:40

Ψαριανός: Μεταγραφή µε... διαβατήριο

Βούλα Κεχαγιά

Και εκεί που κάθεσαι στο γραφείο σου και δεν σου ’ρχεται καµιά ανάγκη να υπερασπιστείς τον χ ή ψ Θεοχαρόπουλο (µπορεί και το κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του), έρχεται η Νέα Δηµοκρατία και σε προκαλεί να ασχοληθείς µε την υπουργοποίηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Είναι παράδοξο πως ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αφιέρωσε τον επίλογο της πρωτολογίας του στη Βουλή, στην κατάθεση πρότασης µοµφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στην πορεία του Θανάση Θεοχαροπούλου στα πολιτικά πράγµατα και στη ροπή του προς τα υπουργικά έδρανα και γενικώς προς τις καρέκλες. Του καταλόγισε δε ότι ως αρχηγός κόµµατος διορίστηκε βουλευτής άλλου κόµµατος, για να προσχωρήσει τελικώς στη δύναµη ενός τρίτου κόµµατος. Τα σχόλια αυτά θα µπορούσαν να βρεθούν στα χείλη της Φώφης Γεννηµατά που, όπως και να το κάνουµε, έχασε -ας µη σταθούµε στην αιτία, που ήταν η Συµφωνία των Πρεσπών- έναν κεντρικό της σύµµαχο.

Ως γνωστόν, η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το Κίνηµα Αλλαγής θεωρώντας ότι η διαγραφή Θεοχαρόπουλου ουσιαστικά έδειξε την πόρτα συνολικά στο κόµµα της Αγίου Κωνσταντίνου. Η παραδοξότητα δεν συνίσταται βεβαίως στο ότι ο Κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε στη Βουλή απαξιωτικά µε τον «τουρίστα» Θεοχαρόπουλο. Σχετίζεται µε το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο Γρηγόρης Ψαριανός όδευε προς τη Νέα ∆ηµοκρατία, µε την οποία θα εκτεθεί στις εθνικές εκλογές. Ενδεχοµένως κάποιοι στην Πειραιώς να υπέθεσαν ότι την ώρα που οι πρωθυπουργικές διακοπές απασχολούσαν την επικαιρότητα η µεταγραφή του Ψαριανού θα περνούσε σε δεύτερο πλάνο.

Στην είδηση βεβαίως δεν υπάρχει καµία έκπληξη. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραµµένη εδώ και καιρό. Οταν όµως ως πολιτικός αρχηγός µέµφεσαι κάποιον ότι βγήκε στη γύρα και νοικιάζει µε χρονοµίσθωση καρέκλες, θα πρέπει να γνωρίζεις πως το καινούργιο σου απόκτηµα έχει κάνει περισσότερους κύκλους από τον Θεοχαρόπουλο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ και από το Ποτάµι στη Νέα ∆ηµοκρατία. ∆εν µου ’ρχεται καµία ανάγκη να κατηγορήσω τον χ ή ψ Ψαριανό για τις επιλογές του. Η πολιτική δεν είναι στατική, πολλώ µάλλον όσοι θέλουν να την ασκούν.

Κοιτάζοντας κανείς µε ψυχραιµία τις µετακινήσεις του Θεοχαρόπουλου, διαπιστώνει ότι δεν αποµακρύνεται από τη γειτονιά. Από τη ΔΗΜΑΡ, που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Προοδευτική Συµµαχία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ όµως µπορεί να χρειάζεται και διαβατήριο.

Γρηγόρης Ψαριανός