Απόψεις|11.05.2019 12:52

Γιατί δεν πρέπει να πάρεις λουλούδια στη μητέρα σου

Σπύρος Σεραφείμ

Μαμά, μάνα, μητέρα, μανούλα. Η προέλευσή μας, ο ορισμός τού «δίνω ζωή», «φέρνω στον κόσμο ένα πλάσμα». Στις 12 Μαΐου είναι εφέτος η Γιορτή της, μια στιγμή της χρονιάς η οποία κυοφορεί σκέψεις, χωρίς τις ωδίνες του κανονικού τοκετού.  

Από την αρχαία Ελλάδα έρχονται οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή τής Μητέρας και της μητρότητας, εκεί όπου η Μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, ήταν η προσωποποίηση της φύσης -που γεννά όλο τον κόσμο- και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Έτσι δεν είναι και οι μανούλες, άλλωστε; Θεότητες. Τότε, τα παλιά τα χρόνια, η κόρη τής μητρός Γης, Ρέα, σύζυγος και αδερφή του Κρόνου, λατρευόταν ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς οι δοξασίες έλεγαν ότι ήταν η πρώτη η οποία γέννησε με τοκετό και έδωσε στα παιδιά της μητρικό γάλα. Όταν η μυθολογία συνάντησε τη θεά μάνα, με άλλα λόγια.

Η Άν Τζάρβις, ακτιβίστρια της ειρήνης, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου (1861-1865), δημιούργησε ένα κίνημα για τις γυναίκες-μητέρες, υπό το όνομα ‘’Mothers Friendships Day΄΄. Η Τζάρβις πέθανε το 1905, αλλά η κόρη της, θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της, συνέχισε το έργο της, με το σύνθημα «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα, από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο». Και είναι τεράστια αλήθεια: οι σωστές μητέρες δίνουν στα παιδιά τους από αυτά που εκείνες μπορεί και να μην έχουν. Το 1914, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την Ημέρα της Μητέρας, ενώ καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μανούλες. Σήμερα, η Γιορτή της εορτάζεται σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία η οποία πήγε με τον σύζυγό της Ιωσήφ τον Ιησού -που είχε σαραντίσει- στον Ναό για ευλογία.

Έτσι κι αλλιώς, κάθε μάνα, εν δυνάμει, μια Παναγιά είναι, η οποία κουβαλά τον δικό της Σταυρό στις πλάτες της, είναι υπεύθυνη μια ζωή για το σπλάχνο της, για αυτή την ψυχή που έφερε στον κόσμο κοιλοπονώντας και αγωνιώντας, ορίζοντας εξαρχής το παντοτινό δέσιμο, γράφοντας πρώτη τον ορισμό της απόλυτης αγάπης.

Σε όλες τις μανούλες, λοιπόν, όλου του κόσμου, κάθε έμβιου όντος, παντρεμένες, χωρισμένες, ανύπαντρες, αξίζει σεβασμός, τιμή, προστασία και αγάπη. Για όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα, δεν πρέπει να πάρεις μόνο σήμερα λουλούδια για κάποια μητέρα, αφού κάθε ημέρα τής οφείλουμε ένα «ευχαριστώ». Και μια βαθιά υπόκλιση...

Γιορτή της Μητέρας