Απόψεις|11.05.2019 13:14

Δεν βγαίνουν τα «μαθηματικά» με την 13η σύνταξη...

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Χωρίς λογιστή δεν γίνεται. Ούτε απόδοση ΦΠΑ δεν διανοείσαι να κάνεις δίχως τον λογιστή σου. Ενα µικρολαθάκι, µια λεπτοµέρεια που δεν γνωρίζεις, και µετά άντε τρεχάµατα και τζάµπα λεφτά.

Ό,τι ισχύει για τους ιδιώτες ισχύει και για την κυβέρνηση. ∆εν είναι δυνατόν κοτζάµ κυβέρνηση να µην έχει λογιστή. Και τι λογιστή, που έλεγε και ο ηθοποιός Γιώργος Γαβριηλίδης σε µια παλιά ελληνική ταινία. Λογίσταρο! Φαίνεται όµως ότι ο λογίσταρος λείπει σε άδεια και ότι οι υπουργοί τον λυπήθηκαν και δεν την ανακάλεσαν, πριν κάνουν τις ανακοινώσεις για τη «13η σύνταξη». Ίσως ο άνθρωπος να είχε σοβαρό λόγο που έλειπε ή ήταν ασθενής. Πάντως η έλλειψη λογιστή πληρώνεται. Γίνονται λάθη και µετά άντε να τα πάρεις πίσω. Ενα τέτοιο λάθος περιέχουν οι εξαγγελίες.

∆εν φαντάζοµαι ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου να πήραν µολύβι και χαρτί και να έκαναν αριθµητικές πράξεις. Η κυβέρνηση πήρε πολιτικές αποφάσεις. Καθόρισε το συνολικό ποσό που µπορεί να χορηγηθεί ως «δώρο» και αποφάσισε να διανεµηθεί µε αρνητική προοδευτική κλίµακα.

Αυτό σηµαίνει ότι όσο µεγαλύτερη είναι η σύνταξη, τόσο µικρότερο είναι το ποσοστό του «δώρου». Το αριθµητικό αποτέλεσµα: Όσο µεγαλύτερη είναι η σύνταξη, τόσο µεγαλύτερο «δώρο» εισπράττει ο συνταξιούχος. Το «δώρο» µικραίνει αναλογικά, αλλά µεγαλώνει ως απόλυτος αριθµός.

Ένας καλός λογιστής µε ένα Excel µέσα σε λίγες ώρες και θα εύρισκε το ύψος της αύξησης σε κάθε κλιµάκιο σύνταξης, ώστε να µοιραστεί δίκαια το ποσό που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο λογιστής της κυβέρνησης όµως είχε άδεια και τη δουλειά την έκανε ατζαµής.

Με αρνητική προοδευτική κλίµακα, ο συνταξιούχος των 800 ευρώ θα έπρεπε να λάβει «δώρο» 670 ευρώ. Τώρα θα πάρει 400. Προσέξτε όµως: 400 ευρώ «δώρο» θα πάρει και ο συνταξιούχος των 400 ευρώ και ο συνταξιούχος των 1.350 ευρώ. Ενώ ο συνταξιούχος των 1.100 ευρώ θα πάρει 330, αλλά ο συνταξιούχος των 1.000 ευρώ θα πάρει 500. Πιο ατζαµίδικα δεν γίνεται.

Πέστε, κύριε Ευκλείδη, στον λογιστή σας να έρθει να ρίξει µια µατιά µήπως και διορθωθεί το πράγµα. ∆ιαφορετικά, µέχρι τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει άλλο θέµα συζήτησης σε όλα τα καφενεία της χώρας

δώροσυνταξιούχοισυντάξεις