Απόψεις|13.05.2019 12:55

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής, της κάνει καλό...

Πάνος Θεοδωρίδης

∆εν έχω, µήτε θα έχω την παραµικρή σχέση και συµπάθεια προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά ο ζήλος µερικών πρωτοβουλιών, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποκλείουν συνδυασµούς της εκτιµώ πως τη φουντώνει.

∆εν κατέχω πολλά νοµικά, αλλά αυτό το κόµµα δεν έχει τεθεί εκτός νόµου. Και αυτή είναι η µόνη πράξη που δεν έχει γίνει. Κάθε άλλος περιορισµός, είτε ποντάρει στην απορρόφηση των ήδη µικρών ποσοστών της είτε γίνεται για το θεαθήναι.

Σοβαρά τώρα, αν στη θέση της Χρυσής Αυγής, ανάλογης κατά τα άλλα, εµφανιζόταν µια Χρυσή Ανατολή µε ένα καταστατικό «τζάµι» και τίγκα στη δηµοκρατία, τι τρόπος θα υπήρχε να εµποδιστεί, ιδίως εάν στη θέση των σηµερινών ιθυνόντων της η ηγεσία της θα αποτελούνταν από ποινικώς άµωµους ευπρεπείς συνταξιούχους, και γενικά πολίτες που δεν θα είχαν ανακατευτεί σε φασαρίες;

Αυτοί που επιδοκιµάζουν τέτοιες τακτικές είναι απλώς κοντόφθαλµοι. Η αποδοκιµασία του ολοκληρωτισµού, ακόµη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί απλή ευχή, και ας ψηφίζεται από συντεταγµένα σώµατα και θεσµούς. Μπορεί να θεωρείται µέτρο πρόληψης, αλλά µόνο πρόληψη δεν είναι. Και σίγουρα δεν εµποδίζονται από τον νοµικό και κοινωνικό µας πολιτισµό. Το υπάρχον κόµµα υπόκειται σε απολύτως νόµιµες µεταλλάξεις. Εχει συµβεί αρκετές φορές στο παρελθόν και αποδείχθηκε πως συµφέρει βραχυπρόθεσµα µόνο σε µικρές παρατάξεις που περιµένουν να απορροφήσουν την ψήφο των χρυσαυγιτών. Σε κανέναν άλλον.

Τα εµπόδια αυτά δεν εξαφανίζουν, αλλά µεταβολίζουν το φαινόµενο. Και δηµιουργούν στους υπάρχοντες οπαδούς µια αίσθηση πως προκαλούν φόβο και δέος σε όλους τους υπόλοιπους. Αλλο που δεν θέλουν!

Είναι σαφές ότι όταν διδάσκονταν το µάθηµα της Βαϊµάρης, της ανόδου του ναζισµού και την αυταρχικότητα πολλών καθεστώτων, µερικοί έκαναν κοπάνα. Ποτέ δεν βαράς το σαµάρι, δηλαδή την εξάρτυση ενός ζώντος, έστω ηµιθανούς οργανισµού. Και όταν υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων, ως αναγνωρισµένο κόµµα, η τρύπα στο νερό είναι γεγονός. Μόνο για παροδικά οφέλη. ∆είτε τη µεγάλη εικόνα και αφήστε τις σέλφι για την ψυχαγωγία και τον τουρισµό. ∆εν γυρίζει έτσι το γρανάζι

Χρυσή Αυγήδήμος Θεσσαλονίκης