Απόψεις|14.05.2019 14:21

Εμπιστευθείτε τον αρχηγό εκεί στη Νέα Δημοκρατία

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Συνήθως η απόπειρα για τη διόρθωση µιας γκάφας είναι χειρότερη από την γκάφα και η βιαστική ανασκευή µιας δήλωσης αποδεικνύεται χειρότερη από την απρόσεκτη δήλωση. Αυτό δεν ισχύει για την περιβόητη δήλωση του κ. Μητσοτάκη («όταν µια επιχείρηση συµφωνεί µε τους εργαζόµενους -µε επιχειρησιακή σύµβαση-, να πάει από πενθήµερο σε επταήµερο – µε τη σύµφωνη γνώµη των εργαζοµένων και µε πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόµενοι πριν και µε αυξηµένα δικαιώµατα»).

Επίσης, δεν ισχύει για τη «διευκρίνιση» που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ ότι ο αρχηγός της εννοούσε «µια επιχειρησιακή σύµβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει την επταήµερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήµερη εργασία των υπαλλήλων της». Στην παραπάνω περίπτωση, η αρχική δήλωση δεν ήταν γκάφα. Γκάφα ήταν η ανασκευή της.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε λάθος. Εξέφρασε µια παµπάλαια και διαδεδοµένη πολιτική θέση που υποστηρίζει ότι ο εργοδότης και ο µισθωτός βρίσκονται σε ισότιµη θέση και διαπραγµατεύονται ελεύθερα. Οι συντηρητικοί πολιτικοί διαπίστωσαν ότι η θέση αυτή στρέφεται τελικά σε βάρος των εργοδοτών και καθιέρωσαν το οκτάωρο και την υποχρεωτική ανάπαυση. ∆εν ήταν αριστερός ο Μεταξάς που επέβαλε το οκτάωρο, ούτε ο Καραµανλής που εισήγαγε το πενθήµερο.

Ηταν όµως ρεαλιστές. Αλλά, έστω και αν επιστρέφει στον 18ο αιώνα, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωµα να προπαγανδίζει τη θέση του, διότι είναι αρχηγός του κόµµατός του και το κόµµα του επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους µε βάση τις παλαιές αυτές πολιτικές θέσεις, οι οποίες -ας µην το παραβλέπουµε- διατηρούν τη σαγήνη τους σε παγκόσµιο επίπεδο.

Οµως το γραφείο Τύπου της ΝΔ -που εξέδωσε την ανασκευή- εκτίµησε ότι η πολιτική θέση για την «ελευθερία» των διαπραγµατεύσεων ήταν λάθος και επιχείρησε να την ανασκευάσει σιωπηρώς, µε τη µέθοδο «δεν εννοούσαµε αυτό, αλλά κάτι άλλο». Ετσι, όχι µόνο «διορθώνει» τον αρχηγό του κόµµατός του αλλά και τον εµφανίζει να ευαγγελίζεται ένα καθεστώς που ήδη ισχύει («επιχειρησιακή σύµβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κυρίας Αχτσιόγλου»). Αλλά αφού η επταήµερη λειτουργία ήδη εφαρµόζεται, τι φαντάστηκαν οι σύµβουλοί του ότι υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεπταήμερη εργασία