Απόψεις|16.05.2019 14:34

Απεταξάµην...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το ερώτηµα ήταν αν θα επέλεγε να παρέµβει µέσα στην ένταση της προεκλογικής περιόδου. Ο Γιάννης Στουρνάρας τελικά επέλεξε να εκφραστεί δηµόσια για την πορεία της οικονοµίας 11 µέρες πριν από τις εκλογές. Το αν είναι θεµιτή η παρέµβασή του αποτελεί «γκρίζα ζώνη».

Θεσµικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος µπορεί -κατά την κρίση του- να παρεµβαίνει, όποτε θεωρεί ότι υφίσταται ζήτηµα σχετιζόµενο µε την εναρµόνιση της νοµισµατικής πολιτικής και της οικονοµίας στις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το όργανο δηλαδή στο οποίο λογοδοτεί. Μόνο που µόλις µισή ώρα µετά τις δηλώσεις Στουρνάρα, αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι αδύνατο να µην υπάρξει πολιτικό ντόµινο.

Οι ερµηνείες της δήλωσής του περί του πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονασµατικού 3,5% στον προϋπολογισµό και του αν υφίσταται δηµοσιονοµικός χώρος για πρόσθετα µέτρα έδωσαν και πήραν. Είτε αυτές λένε ότι επιβεβαίωσε την επίτευξη του στόχου. Είτε ότι «βάζει πάγο» στις προεκλογικές υποσχέσεις κι από τις δυο πλευρές. Είτε ότι αµφισβητεί τη δυνατότητα υλοποίησης των θετικών µέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το µόνο βέβαιο είναι πως η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στο τιµόνι της ΤτΕ είναι πολιτικά φορτισµένη. Ο ίδιος έχει συγκεκριµένο πολιτικό παρελθόν.

Ακόµη κι αν αυτό από µόνο του δεν λέει τίποτε, όλοι θυµόµαστε πως οι περισσότερες δηµόσιες δηλώσεις του έχουν οδηγήσει σε αντίλογο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η πολιτική «βεντέτα» µε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε υπογείως είτε δηµόσια και φανερά, καλά κρατεί. Ενισχύεται µάλιστα από το γεγονός ότι µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα ο Γιάννης Στουρνάρας θα ανανεώσει την πενταετή θητεία του.

Με βάση αυτά λοιπόν, δύσκολα η δηµόσια παρέµβασή του από τους πολίτες που παρακολουθούν θα θεωρηθεί «πολιτικά ουδέτερη». Τώρα το πώς θα λειτουργήσει µερικές µέρες πριν από τις κάλπες, είναι µια άλλη ιστορία. Πάντως η εµπειρία του δηµοψηφίσµατος του 2015 µας λέει ότι το πολιτικό κοινό στην Ελλάδα δεν αντιδρά και πολύ καλά στις παρεµβάσεις τεχνοκρατικού τύπου. Ιδίως όταν αυτές αντιστρατεύονται ακόµη και την ιδέα µέτρων -έστω και µικρής- ενίσχυσης του εισοδήµατος. Σύντοµα όµως θα έχουµε τις απαντήσεις µας

μέτρα ελάφρυνσηςΓιάννης Στουρνάρας