Απόψεις|17.05.2019 13:58

Απορίες πριν την (νοθευμένη) κάλπη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

∆εν θα την είχα την απορία αν δεν έκανε τις σχετικές δηλώσεις ο γραµµατέας της Ν∆, Λευτέρης Αυγενάκης. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοια πράγµατα πριν από µία εκλογική αναµέτρηση. Εχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Στους καιρούς του «πάλαι ποτέ» δικοµµατισµού µεταξύ Ν∆ και ΠΑΣΟΚ. Αν και ουδέποτε έχει κανείς αµφισβητήσει στα σοβαρά εκλογική αναµέτρηση µετά τη Μεταπολίτευση.

Συνήθως όµως οι κατηγορίες και οι υπόνοιες απευθύνονταν στο κόµµα που κυβερνούσε. Στην περίπτωση των δηλώσεων του Λευτέρη Αυγενάκη όµως αυτό δεν ισχύει. ∆ιότι σε χθεσινή συνέντευξή του είπε ότι «κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιµα σύγχυση µε την εκλογική διαδικασία και τις 4 κάλπες». Οµως στη συνέχεια διευκρίνισε (και µάλιστα δύο φορές) πως «δεν νοµίζω ότι θα γίνουν συντονισµένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ».

Πλην όµως -είπε- υπάρχουν «ο φόβος και η αίσθηση» µιας επικείµενης απόπειρας νοθείας. Την οποία -όπως διευκρίνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης- η Ν∆ θα είναι εκεί και θα την αποτρέψει. Πολύ καλά θα πράξει η Νέα ∆ηµοκρατία, λέω εγώ, εφόσον γίνει ένα τέτοιο φοβερό ατόπηµα. Οµως παραµένει αναπάντητο το ερώτηµα του ποιος θα το επιχειρήσει. Ιδίως από τη στιγµή που αυτός ο «κάποιος» δεν θα είναι η κυβέρνηση. Εκτός πια αν ο γραµµατέας της Ν∆ ασκεί άλλου είδους κριτική. Αν εννοεί δηλαδή πως ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σκεφτεί, αλλά είναι απολύτως ανίκανος να κάνει µια «συντονισµένη» προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσµατος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, µια φορά, σε ανακοίνωσή του µιλά για «παραλήρηµα». Σε κάθε περίπτωση όλος αυτός ο θόρυβος δεν βοηθάει πουθενά. Τα έχουµε καταφέρει γενικά σε αυτή τη χώρα να κάνουµε εκλογές, χωρίς να αµφισβητούµε τις διαδικασίες. Οπότε καλό είναι να παραµείνουν έτσι τα πράγµατα. Επίσης είναι περίεργο να θέτει τέτοια θέµατα ο γραµµατέας του κόµµατος που υποστηρίζει πως στις επερχόµενες εκλογές θα καταγραφεί ένας θρίαµβος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Μοιάζει κάπως αγχωτική αυτή η συµπεριφορά.

Λευτέρης Αυγενάκης