Απόψεις|18.05.2019 14:42

Ο Τζίµι Φάλον και οι άλλα αντ’ άλλων

Χρήστος Ιερείδης

Το φεγγάρι έχει δύο όψεις. Τη φωτεινή και τη σκοτεινή. Σαν φεγγάρι είναι πολλές οι εκδοχές στον µάταιο τούτο κόσµο. Να, πάρτε για παράδειγµα την τηλεόραση. Με τις φωτεινές και τις σκοτεινές στιγµές της. Το ίδιο και εκείνοι που την υπηρετούν.

Υπάρχουν φωτισµένα µυαλά και τα αποτελέσµατα από τις εγκεφαλικές διεργασίες τους χαίρονται να τα βλέπουν οι αποδέκτες των εκποµπών τους. Ε, µετά είναι και τα «σκοτεινά» µυαλά, µε την έννοια ότι δεν έχουν να σου πουν παρά ελάχιστα. Ας υποθέσουµε τώρα ότι υπάρχουν δύο οµοειδή προγράµµατα, ίδιας τυπολογίας δηλαδή, ένα στις ΗΠΑ και ένα στην Ελλάδα, που µεταδίδονται στη βραδινή ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Καλεσµένους, καθέναν ξεχωριστά το ένα, το ίδιο πράττει και το άλλο. Κι εδώ αρχίζουν οι διαφορές που κάνουν τις εκποµπές να τις χωρίζει άβυσσος.

Απτό παράδειγµα αυτό που σκαρφίστηκε ο πολυτάλαντος Τζίµι Φάλον στην εκποµπή του. Στριµώχτηκε σε ένα καµαρίνι ελάχιστων τετραγωνικών µε τους θρυλικούς Who, συνολικά δέκα νοµαταίοι, στήθηκαν µπροστά στην κάµερα σε δύο σειρές, πέντε µπρος καθιστοί και πέντε πίσω όρθιοι, και µε µουσικά όργανα προσχολικής-σχολικής ηλικίας παρουσίασαν µε απολαυστικό τρόπο το κοµµάτι «Won’t Fooled Again». Στο τέλος δε ο Πιτ Τάουνσεντ έσπασε την παιδική κιθάρα που κρατούσε!

Για να καταλάβετε, στο YouTube το κλιπάκι µέσα σε οκτώ ώρες από τη στιγµή που ανέβηκε είχε σχεδόν δύο εκατοµµύρια προβολές. Στην άλλη πλευρά του (τηλεοπτικού) φεγγαριού, µε αφορµή τη σάτιρα του χιπ χοπ κοµµατιού «MAMA?», σε προσπάθεια θυµηδιακής κατάστασης επιχειρήθηκε από τον Γρηγόρη Αρναούτογλου η εκµάθηση του ανάλογου χορευτικού στυλ.

Το χιούµορ, η σπιρτάδα είναι µάλλον εδώ στη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού φεγγαριού. Με µια διαφορά: ο Φάλον δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει έστω ένα σεντ από τον έτσι κι αλλιώς µεγάλο προϋπολογισµό της εκποµπής του -αν και θα µπορούσεγια να στήσει το κλιπάκι και να προσφέρει ωραία ποιοτική ψυχαγωγία στους τηλεθεατές του. Κι αυτό λέει κάτι για την πλευρά του φεγγαριού στην οποία βρίσκεται σηµαντικό κοµµάτι της ελληνικής τηλεψυχαγωγίας. Για να το πούµε απλά, από τη µία ο Τζίµι Φάλον και από την άλλη οι άλλα αντ’ άλλων

Τζίμι Φάλον