Απόψεις|10.02.2026 17:53

Αν είναι έτσι, είμαι και εγώ μέλος του «κυκλώματος»!

Νίκος Σβέρκος

«Δεν είναι ο μόνος, μην θεοποιούμε τώρα έναν δημοσιογράφο. Είναι ένα κύκλωμα που δρα σε διάφορα μέσα και εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα. Δεν με ενδιαφέρει ποια είναι. Αποσταθεροποίησης, ιδεολογικά; Είναι ιδεοληπτικοί; Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρά τους. Και ο στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση».

Τα παραπάνω είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στους (αποσβολωμένους) συναδέλφους Παναγιώτη Στάθη και Στέφανο Σίσκο. Η συγκεκριμένη δήλωση του Π. Μαρινάκη έγινε όταν του ετέθη το θέμα της ευθείας απειλής με νομικά μέσα κατά του Χρήστου Αβραμίδη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα.

Στέκομαι στον όρο «κύκλωμα» που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος διαφημίζει συχνά πυκνά πως είναι νομικός - αυτό είπε άλλωστε και όταν απείλησε με SLAPP τον δημοσιογράφο. Οπότε είναι λογικό να συμπεράνουμε πως χρησιμοποίησε τη λέξη «κύκλωμα» έχοντας πλήρη γνώση του τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί.

«Κύκλωμα», λοιπόν, είναι ένας γενικός όρος που απαντάται συνήθως στο αστυνομικό πλαίσιο και σχετίζεται με οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες. Τα κάθε λογής «κυκλώματα» είναι ομάδες, συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις, που έχουν στόχο την διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Και τυγχάνουν ποινικής αντιμετώπισης από τις διωκτικές και δικαστικές Αρχές.

Ο κ. Μαρινάκης, λοιπόν, ευθέως ποινικοποίησε το να θέτει ένας δημοσιογράφος ερωτήματα για τις κυβερνητικές πράξεις, να αμφισβητείς την ορθότητα ή την ειλικρίνειά των ενεργειών της κυβέρνησης, αλλά και να ασκείς της κριτική ή και να την σατιρίζεις. «Αποκάλυψε», δε, και τον απώτερο «στόχο» του «κυκλώματος»: Την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της χώρας.

Ο ισχυρισμός του κ. Μαρινάκη δεν είναι (μόνον) γελοίος. Αποτελεί την πρακτική εφαρμογή του τραμπικού δόγματος στην Ελλάδα, καθώς αντιγράφει με συγκλονιστική ακρίβεια την Κάρολαϊν Λίβιτ, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, αλλά και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ που επιτίθενται σε όποιον δημοσιογράφο κάνει μη αρεστές ερωτήσεις και κατηγορώντας τον για «προπαγάνδα».

Ο ισχυρισμός του, όμως, είναι και επικίνδυνος. Καθώς θεσμικά απηχεί την άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπεραίνουμε πως το Μαξίμου και συνολικά η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα θεωρεί εγκληματική την άσκηση του δημοσιογραφικού ελέγχου. Με αυτήν την τακτική, άλλωστε, συμπληρώνεται η ρητορική της «τριάδας» του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδη), που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που πολιτεύονται με μετεμφυλιακή ρητορική, αλλά και επίδοξων «αναλυτών» σαν του κ. Δρυμιώτη, που ανακαλύπτει «Ανθέλληνες» σε κάθε γωνία.

Αν, λοιπόν, το να θες να ασκείς δημοσιογραφία, να θέτεις ερωτήματα και να αμφισβητείς την αυθαιρεσία και το ψεύδος, σε κατατάσσει σε κάποιο κύκλωμα, τότε ευθαρσώς δηλώνω πως «είμαι και εγώ μέλος του κυκλώματος»!

κυβερνητικός εκπρόσωποςειδήσεις τώραΠαύλος ΜαρινάκηςΝέα Δημοκρατία