Απόψεις|24.05.2019 14:18

Μην πυροβολείτε τους δηµοσκόπους!

Φώφη Γιωτάκη

Από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν τα µνηµόνια άλλαξαν µια για πάντα την πολιτική σκηνή της χώρας, το αγαπηµένο σπορ των κοµµάτων είναι να ισοπεδώνουν τους δηµοσκόπους. «∆εν είδαν το ρεύµα υπέρ του “όχι” στο δηµοψήφισµα». «∆εν πέτυχαν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Νέας ∆ηµοκρατίας στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015» κ.λπ. Αυτό συµβαίνει και τώρα: Οι δηµοσκόποι κατηγορούνται ότι «µαγειρεύουν» τις µετρήσεις ώστε να είναι συµβατές µε τη «γραµµή» των µέσων ενηµέρωσης που τις παραγγέλνουν και τις πληρώνουν.

Συµβαίνει, όµως, πραγµατικά αυτό; Αν συγκρίνει κανείς µόνο τη διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων κοµµάτων στην πρόθεση ψήφου όπως τη δίνουν οι διάφορες εταιρείες δηµοσκοπήσεων, µπορεί και να ισχύει. ∆εν είναι, όµως, αυτός ο σωστός τρόπος για να διαβάζει κανείς τα γκάλοπ.

Οποιοσδήποτε ασχολείται µε δηµοσκοπήσεις γνωρίζει ότι η σύγκριση της πρόθεσης ψήφου που δίνουν δύο διαφορετικές εταιρείες είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να συγκρίνει µήλα µε µανταλάκια. Γίνεται; ∆εν γίνεται. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει είναι η σύγκριση µεταξύ των προηγούµενων µετρήσεων της ίδιας εταιρείας. Της καθεµιάς ξεχωριστά. Είναι αυτό που οι δηµοσκόποι αποκαλούν «τάση». Οποιος το επιχειρήσει θα δει ότι τα πράγµατα δεν είναι όπως καταγράφονται στις καταγγελίες των κοµµάτων.

Για παράδειγµα, οι µετρήσεις της τελευταίας διετίας δείχνουν µια µικρή, προοδευτική µείωση της διαφοράς µεταξύ των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων. ∆εν έχει σηµασία το απόλυτο νούµερο -είναι µόνο για να ικανοποιείται εκείνος που παίρνει τη δηµοσκοπική πρωτιά-, αλλά η καµπύλη. Πάει προς τα πάνω; Ή πάει προς τα κάτω; Αν πάει προς τα πάνω, τότε ο πρώτος ανεβαίνει. Αν πάει προς τα κάτω, είναι ο δεύτερος που ανεβάζει τη συσπείρωσή του. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο και το τέταρτο κόµµα – είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήµατος βγάζουν τέταρτη τη Χρυσή Αυγή;

Κατά τα άλλα, αν έχει κάτι παρατηρηθεί µετά τις εκλογές του 2012, αυτό είναι ότι κρίσιµο τµήµα του εκλογικού σώµατος αποφασίζει τις τελευταίες ηµέρες πριν από το ραντεβού µε την κάλπη. Και µετά τα µνηµόνια είναι δύσκολο να προεξοφληθεί η εκλογική συµπεριφορά αυτών των συµπολιτών µας.

Δημοτικές εκλογέςδημοσκοπήσειςΕυρωεκλογές