Απόψεις|28.05.2019 21:47

Ολυμπιακός: Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί...

Ανδρέας Παπαλουκάς

Το ζήτημα της διεξαγωγής αγώνων play off, με τη συμμετοχή, όμως, και της ομάδας που τερματίζει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική περίοδο της Super League, δεν ετέθη τώρα για πρώτη φορά. Επί πολλά έτη, κυρίως κατά τις περιόδους κατά τις οποίες ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα με την άνεσή του ή με περίσσια δυσκολία, πρωτίστως οι ομάδες που τερμάτιζαν στη δεύτερη θέση ζητούσαν επιμόνως να γίνει ό,τι αποφασίστηκε τώρα: Στα play off να συμμετέχει και ο πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου.

Τότε, βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της ΕΠΟ και της Super League, αρνούνταν να δεχθούν τέτοια εισήγηση, παρότι διατείνονταν ότι διέθεταν – με διαφορά – την καλύτερη ομάδα και προέτρεπαν τους αντιπάλους τους όπως πραγματοποιούσαν δαπανηρές μεταγραφές, αν ήθελαν να τους έφταναν σε… μπόι και σε τίτλους.   

Κι αυτό δεν συνέβαινε για μία ή δύο αγωνιστικές περιόδους, αλλά για δέκα σερί σεζόν. Από το 2007-08, όταν και εισήχθη για πρώτη φορά η διαδικασία των play off, ο πρωταθλητής αναδεικνυόταν από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Από τις δέκα αυτές σεζόν, τις εννέα ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μόνον μία φορά, την αγωνιστική περίοδο 2009-10, όταν και τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» συμμετείχαν στα play off. Τότε που τερμάτισαν στην 4η και τελευταία θέση των play off.

Τώρα, που ο Ολυμπιακός έχασε για δύο συναπτές σεζόν τα πρωτεία, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της εισήγησης της Super League για συμμετοχή στα play off και της ομάδας που θα τερματίζει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού περίοδο μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Οπως και να’ χει, η πρόταση της διοργανώτριας Αρχής προς την ΕΠΟ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Οι Ελληνες φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν – δια ζώσης ή τηλοψίας – έξι ή ακόμη και οκτώ ντέρμπι, στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός καταλάβει θέση στην πρώτη εξάδα.

Ομως, αν το 1-6 θα έχει ύψιστο βαθμολογικό, αλλά και φίλαθλο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι διεκδικήσιμες οι πέντε από τις έξι θέσεις που θα προσφέρουν ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα play out (για τις θέσεις 7-14) θαρρώ πως θα είναι σχεδόν αδιάφορα. Θα υπάρχουν αρκετές ομάδες που δεν θα έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον και οι οποίες το μόνον που μπορεί να πετύχουν, είναι να βελτιώσουν τις… δημόσιες σχέσεις τους.

Οσο για την πρότασή τους να υποβιβάζεται μόνον η 14η ομάδα και η 13η να δίνει αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Super League 2, θυμίζει έντονα το «δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας»…

Ας αφήσουν και κάποια άλλη ομάδα να σηκώσει κεφάλι κι ας πάψουν να είναι μονοφαγάδες…

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςΕΠΟSuper League 1