Απόψεις|01.06.2019 19:06

Τα µικρά και τα µεγάλα των ευρωεκλογών

Κατερίνα Τζαβάρα

∆ιαψεύδοντας στην πράξη µια µακρά παράδοση που θέλει τα µικρά κόµµατα να εξασφαλίζουν ικανά ποσοστά στις ευρωεκλογές, τα αποτελέσµατα της ευρωαναµέτρησης της περασµένης Κυριακής επιβεβαίωσαν αντίθετα την πόλωση µεταξύ των δύο µεγάλων κοµµάτων που άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στους µικρότερους σχηµατισµούς και, πλην «φωτεινών» εξαιρέσεων, τους εξαΰλωσε εκλογικά.

Η πρόβλεψη που επαληθεύτηκε έτσι κι αλλιώς έφερνε τα ποσοστά των µικρών κοµµάτων ως βαρόµετρο για τα… νούµερα και κατ’ επέκταση τη διαφορά µεταξύ των δύο βασικών µονοµάχων.

- Στον απόηχο των κακών επιδόσεων ήρθαν οι ανακοινώσεις παραιτήσεων, αποστάσεις τηρήθηκαν ευλαβικά από την αποφράδα ήττα (κάτι σαν «αυτή την ήττα ποιος θα την πάρει;»), ανακοινώσεις πρόκριναν απουσία από τις επικείµενες πρόωρες εθνικές εκλογές και µε έναν τρόπο που δεν ήταν ακριβώς αναµενόµενος, στο ταµπλό του πολιτικού παιχνιδιού η εικόνα έχει ήδη αλλάξει. Αν το κάδρο ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρατηρητές είδαν σε αυτές τις ευρωεκλογές αναµέτρηση περισσότερο σε ένα ιδεολογικό πεδίο µάχης παρά µια διαδικασία επιλογής αντιπροσώπων για ένα νοµοθετικό σώµα. Οι εθνικιστικές τάσεις, αν και κατέγραψαν άνοδο, δεν σηµείωσαν τα προβλεπόµενα υψηλά ποσοστά και όµως δύσκολα θα βρει κανείς λόγο για να ανοίξει σαµπάνιες.

- Στα θετικά πρέπει να υπολογιστεί το υψηλό ποσοστό συµµετοχής που ξεπέρασε το 50% και ήταν το υψηλότερο από το 1994, ενώ τελικώς στο Ευρωκοινοβούλιο παρέµειναν κυρίαρχες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάµεις. Και εµείς στην Ελλάδα µείναµε να ζυγίζουµε «µικρούς» και «µεγάλους» χωρίς να ξέρουµε στην πραγµατικότητα από ποια κατηγορία να πάρουµε το ζύγι για την κάθε περίπτωση. Και ίσως το πρόβληµα να έχει τη βάση του στο ευφυολόγηµα ότι πραγµατικά «µικραίνουν οι νάνοι στη µεγέθυνση».

- Τα γρήγορα αντανακλαστικά, η µε διάθεση εξωστρέφειας ποιοτική ενδοσκόπηση στη βάση µιας υγιούς διαµόρφωσης κριτηρίων αξιολόγησης της σύγχρονης πολιτικής συγκυρίας µπορεί να δώσουν µια πιο καθαρή µατιά για τα µικρά που έγιναν µεγάλα και τα µεγάλα που έγιναν µικρά περνώντας µέσα από την κάλπη.

- Από µια τέτοια οπτική γωνία αξίζει ίσως να δει κανείς την επιθυµία που εξέφρασε ο άρτι εκλεγείς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λιθουανός µπασκετµπολίστας Σαρούνας Μαρτσουλιόνις να αφήσει σε κάποιον ικανότερο πολιτικά τη θέση του και ο ίδιος να παραµείνει στην πατρίδα του και να βοηθά τους νέους. «Νιώθω µεγάλη ευθύνη» είπε και… βγήκε εκτός κλίµακας

Ευρωεκλογέςεκλογές 2019