Απόψεις|02.06.2019 14:06

Η Εύα Καϊλή στο Εθνος: «Περισσότερο ΠΑΣΟΚ στη µάχη των εθνικών εκλογών»

Φώφη Γιωτάκη

Περισσότερο ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα» προτείνει η Εύα Καϊλή για τη µάχη των εθνικών εκλογών. Η κυρία Καϊλή, που διεκδίκησε και πέτυχε την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή, µιλά ανοιχτά και αισιοδοξεί για την εξέλιξη του Κινήµατος Αλλαγής, τονίζει όµως ότι «όσοι πολιτικοί πανηγυρίζουν, είναι για τα πανηγύρια», κάνει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, αλλά δεν αποκλείει συνεργασία µε την Πειραιώς υπό όρους. Ανοίγει γέφυρες προς το Ποτάµι και την Ενωση Κεντρώων, ενώ σχολιάζει την είσοδο Βελόπουλου στην Ευρωβουλή και το εγχείρηµα Βαρουφάκη. Προβλέπει τέλος ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κοµισιόν.

Κυρία Καϊλή, πώς καταφέρατε να κερδίσετε τη µάχη στο «τέλος της ηµέρας»;

Ηταν µια εξαιρετικά δύσκολη µάχη, αλλά αποδείχτηκε ότι η σοβαρή δουλειά επιβραβεύεται από τους Ελληνες. Επιβραβεύθηκε και η επιλογή µου, παρά τους συσχετισµούς 5-1 στην παράταξή µου, να είµαι στο συλλαλητήριο αποφασισµένη να µη δεχθώ τη στοχοποίηση των εθνοµηδενιστών, µε το πατριωτικό προοδευτικό πρόσηµο του ΠΑΣΟΚ να γίνεται ανάχωµα στην κατάργηση της λογικής που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η παραµονή µου στα πιο δύσκολα µαζί µε εκείνα τα στελέχη που άντεξαν και δεν προσκύνησαν τον ολοκληρωτισµό ήταν και το ηθικό και αξιακό πλαίσιο που ήθελα να αναδειχθεί σε αυτές τις εκλογές κόντρα στην απαξίωση της πολιτικής.

Το ΚΙΝΑΛ όµως µπορεί να πανηγυρίζει µε το ποσοστό που έλαβε;

Το Κίνηµα Αλλαγής σχεδόν διπλασίασε τους ψηφοφόρους του από το 2015 µετά τη διάσπαση της παράταξής µας και παρά τους πολλούς που πήραν θέσεις και καρέκλες στον ΣΥΡΙΖΑ και δίχασαν για να ανέλθουν στην εξουσία, έξω από κάθε ηθικό πλαίσιο, µε κρεµάλες και στοχοποίηση απαράδεκτη για µια δηµοκρατία. Οι συµπολίτες µας δεν «τσίµπησαν» στο ξεροκόµµατο που τους πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εγκλωβίστηκαν στα διλήµµατα της Ν∆. Είδαν ότι χρειάζεται ένα πηγαίο, κοινωνικά ριζοσπαστικό, πατριωτικό και οικονοµικά υπεύθυνο κίνηµα να εκπροσωπήσει τον µεσαίο χώρο. Είναι η µαγιά που µας αρκεί για να χτίσουµε την παράταξη σε υγιείς βάσεις. Οι πανηγυρισµοί είναι για τους πολιτικούς που είναι για τα πανηγύρια. Σε µία κοινωνία ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης, δεν έχει κανείς το δικαίωµα να πανηγυρίζει.

Περισσότερο ΠΑΣΟΚ ή περισσότερο ΚΙΝΑΛ στη µάχη των εθνικών εκλογών;

Περισσότερο ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα. Εκεί βρίσκονται οι γνήσιες καταβολές της παράταξης, που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, ειδικά τώρα που καταρρέει η µεσαία τάξη, εξαθλιώνονται οι άνεργοι και κλυδωνίζονται ακόµα και όσοι εργάζονται. Σε συνθήκες περιφερειακής αστάθειας οι απαρχές της κοινωνικής ευθύνης και της πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής είναι κρίσιµες για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης στην καθηµερινότητα του πολίτη, και η αποκατάσταση της εθνικής αξιοπρέπειας στα διεθνή µέτωπα σε Βορρά και Ανατολή.

Θα κάνετε «γέφυρα» προς τα στελέχη του Ποταµιού;

Ο φυσικός χώρος των πολιτών που επιλέγουν το Ποτάµι είναι ο οικονοµικά υπεύθυνος και κοινωνικά προοδευτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι µόνο το Ποτάµι, είναι και η Ενωση Κεντρώων. Και όχι µόνο. Πρέπει να ξανασυναντηθούµε και µε τις πλατιές µάζες των συντρόφων µας που προσπαθεί να εγκλωβίσει στα πλοκάµια του η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος µας είναι να απεγκλωβίσουµε τον Ελληνα από την αυταπάτη που πουλάει ανενδοίαστα ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τη Μεταπολίτευση την ίδια στιγµή που λέει ότι ο ίδιος είναι το ΠΑΣΟΚ. Για µένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι µια θλιβερή παρένθεση, που όµως µας βοήθησε να καθαρίσουµε από καιροσκόπους και τυχοδιώκτες και να κάνουµε ορατό το πατριωτικό και προοδευτικό µας πρόσηµο κόντρα σε ένα συνονθύλευµα εθνοµηδενισµού και ιδεολογικής αβεβαιότητας.

Είναι εφικτός ο στόχος της µη αυτοδυναµίας της Ν∆;

Η παράταξή µας δεν παλεύει για τη µη αυτοδυναµία της Ν∆, αλλά για την ισχυρή εκπροσώπηση του ελληνικού λαού σε ένα προοδευτικό και κοινωνικά υπεύθυνο πλαίσιο. Είναι αυτονόητο ότι εµείς είµαστε οι εγγυητές αυτού του πλαισίου και ο µόνος πόλος της πραγµατικής Πατριωτικής ∆ηµοκρατικής Παράταξης.

Σε ποια περίπτωση θα µπορούσε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί κυβερνητικά µε τη Ν∆;

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συνεργαστεί σε επίπεδο υπουργείων, αλλά οφείλει να διασφαλίσει, αν χρειαστεί, ότι η χώρα θα κυβερνηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ πρέπει να αναλάβουν πρώτοι τις ευθύνες τους την επόµενη ηµέρα. Αν είµαστε απαραίτητοι και δεχθούν να κάνουν εκπτώσεις στις πολιτικές τους, σε κατευθύνσεις που προτείνουµε µε πολλή συνέπεια και σοβαρότητα εµείς, τότε οφείλουµε να στηρίξουµε κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίσει πως δεν θα γίνουν απολύσεις, πως θα δηµιουργηθούν κοινωνικές δοµές και θα πάψει η αύξηση των ανισοτήτων µε τη στήριξη της µεσαίας τάξης και φυσικά την εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Μέχρι εκεί όµως, αξιακά και ηθικά. Χωρίς κυβερνητισµό.

Η πρώτη πρότασή σας στη Χαριλάου Τρικούπη ποια θα είναι;

Να συνεχίσει στη λογική της αυτόνοµης πορείας, να ενδυναµώσει την επικοινωνία των ρεαλιστικών, σοβαρών και υπεύθυνων γραµµών του προγράµµατός µας, να καταδείξει γιατί οι γραµµές µας είναι ανώτερες από αυτές που προτείνουν η Ν∆ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει την ατζέντα για το µέλλον µε σύγχρονες απαντήσεις στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, µε στήριξη της καινοτοµίας και της νεανικής επιχειρηµατικότητας.

Βλέπετε ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς µετά τις εθνικές εκλογές; Και ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ;

Το µόνο που βλέπω είναι την όλο και πιο επιτακτική ανάγκη για ξεκάθαρη και διακριτή εκπροσώπηση στον χώρο του κοινωνικά προοδευτικού Κέντρου, ενός χώρου που δεν προσπαθεί πλέον να καλύψει ούτε η Ν∆, ούτε µπορεί ο ολοκληρωτικός και εθνοµηδενιστικός ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν δικαιούται πλέον, αλλά επιχειρεί αλλαγές στην ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Ποια είναι η θέση σας;

Το θέµα έχει δύο πτυχές: από τη µία, όταν µία κυβέρνηση λίγο πριν πέσει διορίζει δικαστικούς, σηµαίνει ότι θέλει να καλύψει τα νώτα της σε ενδεχόµενες ποινικές διώξεις. Από την άλλη είναι και θλιβερή εικόνα για την ελληνική δηµοκρατία να µην έχουµε θωρακίσει την ανεξαρτησία της. Αναρωτιέµαι αν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα αποδεχθεί τελικά να υπογράψει την πρόταση µιας κυβέρνησης που καταρρέει ή θα υψώσει ανάστηµα προστατεύοντας τη δηµοκρατία µας.

Τι δείχνει η είσοδος Βελόπουλου στην Ευρωβουλή και η δυναµική που ανέπτυξε το κόµµα Βαρουφάκη;

Ο Βελόπουλος είναι η µετεξέλιξη του χώρου δεξιά της Ν∆ και σύµπτωµα της στάσης της στο θέµα της Μακεδονίας. Πιστεύω ότι αν η Ν∆ είχε τη δύναµη να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της πρακτικής ανατροπής της Συµφωνίας των Πρεσπών στο «γήπεδο» της ΕΕ, όπως πρότεινα, δεν θα έπιανε το 3%. Η περίπτωση Βαρουφάκη κρίθηκε σε επτά χώρες και απέτυχε, δεν βλέπω καµία δυναµική, παρά µόνο την έκφραση της απογοήτευσης όσων πίστεψαν πως ο Τσίπρας θα έκανε την επανάσταση στην ΕΕ.

Ο Φρανς Τίµερµανς είναι ο επικρατέστερος για την προεδρία της Κοµισιόν;

Τα πράγµατα είναι ρευστά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Βέµπερ δεν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κοµισιόν. Προσπαθούµε να χτίσουµε µια συµµαχία ευρύτατη και µε τους προοδευτικούς Φέρχοφσταντ και Μακρόν αλλά και τους Πράσινους, ώστε να στηριχθεί ο Τίµερµανς που έχει την εκτίµηση όλων. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, ως βολικός στους ξένους, µπορεί να στηρίξει Τίµερµανς πουλώντας τους δικούς του και πάλι, για να παριστάνει τον προοδευτικό εντός συνόρων. Eκτιµώ όµως ότι, αν δεν τα καταφέρουµε, η υποψηφιότητα του Μπαρνιέ είναι επικρατέστερη για να τηρηθούν και οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συµβούλιο. Κανείς δεν µπορεί να προβλέψει µε ασφάλεια ποιος θα κάνει την έκπληξη.

ΚΙΝΑΛΕύα Καϊλήεκλογές 2019βουλευτικές εκλογές