Απόψεις|02.06.2019 14:56

Η µουσουλµανική µειονότητα και οι εθνικές εκλογές

Μιχάλης Ιγνατίου

Οσοι δεν εθελοτυφλούν βλέπουν διά γυµνού οφθαλµού ότι οι µουσουλµάνοι στη Θράκη χρησιµοποιούν τις ίδιες µεθόδους.

Πάνω απ’ όλα, εκµεταλλεύονται την αδιαφορία του αθηναϊκού κράτους, οι εκπρόσωποι του οποίου ενοχλούνται, µάλιστα, όταν κάποιος εντοπίζει λάθη τους. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς αµφιβολία. Το βάρος της ευθύνης δεν το φέρει µόνο η σηµερινή, η οποία, όµως, στο πλαίσιο της διεθνιστικής βλακείας που τη διέπει -ιδιαίτερα εάν το θέµα αφορά µειονότητες- ξεπέρασε τα όρια. Αλλά τι να περιµένει κανείς από υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι δέχθηκαν να γίνουν όχηµα για τους µουσουλµάνους της Θράκης ώστε να αποκοµίσουν κοµµατικά οφέλη;

Εχουν γίνει καταγγελίες που αφορούν πολιτικούς οι οποίοι εξυπηρετούν τους ηγέτες των µουσουλµάνων για µερικές ψήφους. Με τον τρόπο αυτό καθορίζεται ο πρωταγωνιστικός χώρος της ηγεσίας της µουσουλµανικής κοινότητας, η οποία δεν αποτελείται από τους καλύτερους τύπους, αλλά από στρατευµένους ισλαµιστές οι οποίοι ελέγχονται από την τουρκική κυβέρνηση. Το διάστηµα αυτό είναι σηµαντικό για την Τουρκία, διότι στην Ελλάδα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές και οι µουσουλµάνοι, που βεβαίως νιώθουν Τούρκοι, οργανώνονται για να εκλέξουν όσους πιο πολλούς βουλευτές µπορούν.

Η απαράδεκτη απόφαση του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει και να εκλέξει στις ευρωεκλογές Τουρκοκύπριο φιλικό προς την Τουρκία προκαλεί προβληµατισµό και προσφέρει τροφή για σκέψη και δράση στους συνεργάτες του τουρκικού προξενείου. Σε ό,τι αφορά τη µουσουλµανική µειονότητα, τα πράγµατα δεν λέγονται µε το όνοµά τους και οι πολιτικοί µας κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Εχουν όλοι το ίδιο πρόβληµα. Οι ψήφοι των µουσουλµάνων είναι καθοριστικές για να εκλεγούν. Γι’ αυτό τον λόγο αναγκάζονται να εισέρχονται σε ένα παζάρι για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους. Ηθεληµένα ή όχι, η Αγκυρα κάνει τη δουλειά της, διότι, καθώς υπάρχει ο φόβος των επόµενων εκλογών, θα µπορούσε να ασκήσει εκβιασµό επί Ελλήνων πολιτικών.

Η φράση που χρησιµοποιήθηκε σε ένα κείµενο για τον κίνδυνο να µετατραπεί η Θράκη σε Κόσοβο κινητοποίησε πολλούς ανθρώπους. Το βασικό ερώτηµα, λοιπόν, είναι αυτό: Μπορεί να συµβεί αυτή η εξέλιξη σε χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ελλάδα; Θα µπορούσε η Θράκη να «αυτονοµηθεί»; ∆εν είναι εύκολη η απάντηση. Ακριβώς επειδή η Τουρκία ασκεί απόλυτο έλεγχο, για αρκετούς αναλυτές όλα είναι πιθανά. Επειδή έχω µελετήσει πώς φτάσαµε στην Κύπρο στο σηµείο το 18% της ισχνής µειοψηφίας να απαιτεί ίσα δικαιώµατα µε το 80% της πλειοψηφίας και πού κατέληξε η προσπάθεια των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, ναι, ανησυχώ ότι η Θράκη θα µπορούσε να χαθεί. Οµως, αν υπάρξει στενή συνεργασία των κοµµατικών δυνάµεων δίχως ιδεοληψίες, αλλά µε πραγµατική αγάπη για την Ελλάδα, όλα µπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει ακόµη χρόνος για να αποφευχθεί το «µοιραίο».

μουσουλμάνοιΤουρκοκύπριοιμειονότηταΘράκη