Απόψεις|05.06.2019 13:26

Ποινική νομοθεσία: Αναγκαίος εκσυγχρονισµός

Έθνος Γνώμη

Τους περίµενε τόσο καιρό ο νοµικός κόσµος. Ενδιαφέρουν και αφορούν αµέτρητες ποινικές υποθέσεις που πλέον θα έχουν διαφορετική αντιµετώπιση. Η εβδοµάδα που αποµένει µε ανοιχτή τη Βουλή, αφού ούτως ή άλλως έγινε και πιθανότατα όχι για να ψηφισθούν οι Κώδικες, ας φανεί τουλάχιστον χρήσιµη...

Μπορεί η κοµµατική οπτική να διαφέρει, αλλά ο εθνικός πολιτικός σχεδιασµός -αν υπάρχει τέτοιο πράγµα- περίµενε από καιρό αυτήν την ψήφιση. Χωρίς να διαταράσσονται οι κανόνες δικαίου, οι δίκες και οι διαδικασίες µπορούν και πρέπει να διευκολύνονται και να εξελίσσονται.

Είναι τεράστιος ο αριθµός των εκκρεµών υποθέσεων και δαιδαλώδες το έργο της ερµηνείας Κωδίκων που κάθε τόσο τους τροποποιούσαν. Ενα ευτύχηµα, µέσα στις αναποδιές: καθώς το κοινό ενδιαφέρον είναι προσηλωµένο στις επικείµενες κάλπες, αυτές οι εκλογές καλοκαιριάτικα να µη µείνουν στην εθνική µνήµη ως παράδειγµα µιας σχετικά διαταραγµένης περιόδου, που κατέληξε να υπονοµεύει την εργώδη προσπάθεια, που είχε τουλάχιστον αρχικά την επίνευση διαφορετικών πολιτικών δυνάµεων.

Εκτός από τους βιαστικούς πολίτες, υπάρχουν πλήθος υπόδικοι, κατάδικοι και νοµικοί παραστάτες που περιµένουν κα λύτερες συνθήκες απονοµής της δικαιοσύνης. Και η ψήφιση των νέων Κωδίκων θα βελτιώσει αποφασιστικά την κατάσταση. Ούτως ή άλλως, η ∆ικαιοσύνη είναι τυφλή και ανεξάρτητη. Γι’ αυτό θα δεχτεί ευχαρίστως τη σµηνοσειρά των νέων Κωδίκων.

Ποινικός Κώδικας