Απόψεις|07.06.2019 16:21

Γιώργος Σταθάκης, ο χαλαρός...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι είναι από τους πιο χαλαρούς υπουργούς που έχουν περάσει ποτέ από τα κυβερνητικά έδρανα. Οπότε µάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το ότι αντιµετώπισε µε αντίστοιχο τρόπο την περίφηµη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονοµία. Αυτή που η αντιπολίτευση εµφάνισε ως απόδειξη του ότι οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα τινάζουν στον αέρα τα δηµοσιονοµικά της χώρας.

Ο Γιώργος Σταθάκης δεν προσπάθησε καν να κρύψει ότι υπάρχει διαφωνία στην οικονοµική αποτίµηση των µέτρων. Οπως δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό, η κυβέρνηση πιστεύει πως κοστίζουν 1,2 δισ., ενώ η Κοµισιόν ότι µπορεί να χρειαστεί κατιτίς παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι «τον Οκτώβριο θα δικαιωθούµε», µια και η οικονοµία πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι πιστεύουν στις Βρυξέλλες. Βέβαια αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτηµα το «ποιος θα βρίσκεται πού» τον Οκτώβριο. Αν, µε όσα θα έχουν µεσολαβήσει έως τότε, θα µπει κάποιος στον κόπο να ασχοληθεί µε το αν επιβεβαιώθηκε ή όχι η εκτίµηση της κάθε πλευράς.

Στον δικό του τοµέα, δηλαδή αυτόν των ιδιωτικοποιήσεων, ο Γιώργος Σταθάκης θεωρεί πολύ περισσότερο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτηµα κριτικής της Κοµισιόν και κατ’ επέκταση των δανειστών. «∆εν υπάρχει πουθενά “κόκκινη κάρτα”» λέε ι, αφού το γεγονός ότι σε διαγωνισµούς όπως αυτός της ∆ΕΠΑ δεν υπήρξε συµµετοχή, δεν αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης. Οσο για τη ∆ΕΗ, ο υπουργός υποστηρίζει πως υφίσταται απλώς µια ανησυχία για «µικροκαθυστερήσεις». Εδώ όµως το πράγµα είναι κάπως πιο µπερδεµένο. Εκείνοι που ξέρουν λένε ότι η υπόθεση της ∆ΕΗ θα είναι η «καυτή πατάτα» του επόµενου φθινοπώρου.

Κι αλίµονο σε όποιον την έχει στα χέρια του. Στο... ψυχολογικό επίπεδο, αυτές οι εµφανίσεις του Γιώργου Σταθάκη είναι εξαίρετο αγχολυτικό σε µία τεταµένη προεκλογική περίοδο, όπως αυτή που διανύουµε. Ως εκ τούτου χρήσιµες, µια και όλοι δηλώνουν ότι προσβλέπουν σε προεκλογική αντιπαράθεση χαµηλών τόνων. Από άποψη περιεχοµένου πάλι, διαψεύδουν δηµοσιολόγους προσκείµενους στη Ν∆, που υποστηρίζουν ότι οι όποιες επικρίσεις της Κοµισιόν λειτουργούν θετικά στο αφήγηµα της κυβέρνησης. ∆ιότι -όπως υποστηρίζουν- ενισχύουν το «αντιµνηµονιακό» προφίλ της.

ΔΕΗΓιώργος Σταθάκης