Απόψεις|11.06.2019 14:40

Το ιδανικό µήνυµα στους «απέναντι» εν όψει κάλπης

Κατερίνα Τζαβάρα

Γράφτηκε -έτσι κι αλλιώς- ότι ο Ελληνας υπουργός Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, «δεν µάσησε τα λόγια του στην Ουάσιγκτον», και στις συναντήσεις που είχε στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και το Κογκρέσο έδωσε το στίγµα µιας δυσάρεστης κατάστασης, επιχειρώντας να απεικονίσει στις πραγµατικές διαστάσεις της «την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αποστολάκης, «θα θέλαµε και προσπαθούµε να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να αποφύγουµε αυτήν την κατάσταση, γιατί αυτό σηµαίνει πράξεις (this means actions). Αυτό είναι κάτι που λέω στους οµολόγους µου στις ΗΠΑ. (Θέλω) να µοιραστώ την ανησυχία µου για το µέλλον αν δεν σταµατήσουν και δράσουν µε αυτόν τον µονοµερή τρόπο».

Για το πώς αξιολογείται η καταγεγραµµένη ένταση αρκεί κανείς να συνυπολογίσει ότι: ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν αποκλείει, αν και δεν το θεωρεί επιδίωξη της Τουρκίας, πως «όσο συσσωρεύεται ένταση µε τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της... µπορεί να προκύψει από ατύχηµα ένα θερµό επεισόδιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει µήνυµα ενότητας και σταθερότητας από το ακριτικό Καστελόριζο, στο πλαίσιο περιοδείας του στα ∆ωδεκάνησα. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης µε άρθρο του σε κυριακάτικη εφηµερίδα ανέβασε επίπεδο την κινδυνολογία µεγεθύνοντας τα περί πιθανότητας ενός σφοδρού ελληνοτουρκικού επεισοδίου, το οποίο τοποθετεί χρονικά λίγο πριν ή λίγο µετά τις εκλογές. Και ο πρώην υπουργός Αµυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καµµένος, έχει µιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη εθνικής ενότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ ανακοινώνοντας την απόφαση να µη συµµετάσχει το κόµµα του στις προσεχείς εκλογές υπογράµµισε τη σοβαρότητα των στιγµών για τα εθνικά µας θέµατα.

Στην αυγή της έναρξης της επίσηµης προεκλογικής περιόδου θα ήταν ιδανικό να σταλεί ένα µήνυµα αρραγούς ενότητας για την υπεράσπιση των εθνικών θεµάτων. Η θέση υπέρ της ψύχραιµης συγκρότησης ενιαίου µετώπου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας µας που προβάλλεται σε νεκρό χρόνο από πολιτικούς της αντιπολίτευσης είναι καλό να καλλιεργηθεί σε αυτόν τον κρίσιµο χρόνο που διάγουµε και η αντιπαράθεση να µείνει εκτός του συγκεκριµένου πεδίου.

τουρκικές παραβιάσειςΑνατολική Μεσόγειος