Απόψεις|13.06.2019 14:19

H ώρα των ψηφοδελτίων

Έθνος Γνώμη

Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόµη, αλλά τα κριτήρια είναι αναµενόµενα: σχετική αναγνωρισιµότητα των υποψηφίων, οι κοµµατικές επιλογές κυριαρχούν, αλλά δεν λέει να υποχωρήσει η γοητεία υποψηφίων από τον αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο. Και εδώ το τοπίο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου ρίχνει τη σκιά του. Ισως το Επικρατείας να περιέχει και πρόσωπα γενικότερα γνωστά ή από µετακινήσεις.

Είναι και το πάγωµα αρκετών µικρών κοµµάτων που αφήνει ένα περιθώριο ένταξης σε στελέχη τους που δεν εγκαταλείπουν τον πολιτικό αγώνα. Η ένταση και οι ποσοστιαίες διαφορές που προέκυψαν από την τελευταία εκλογική αναµέτρηση δεν αφήνουν πολλές εναλλακτικές που θα ξάφνιαζαν. Οι σαφείς οριογραµµές που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα ∆ηµοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, επιµένοντας, πρώτη φορά τόσο πολύ, σε προγράµµατα, δίνουν την αίσθηση στο εκλογικό σώµα πως τα κόµµατα προτείνουν στελέχη, φίλους ή συνεργαζόµενους που θα ασχοληθούν µε την υλοποίηση αυτών των στόχων και όχι µε την προβολή της δικής τους προσωπικότητας.

Εξάλλου, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον δύο κινήσεις, των Βαρουφάκη και Βελόπουλου, που δεν θα κριθούν από πρόσωπα, αλλά από την πειστική ή όχι ρητορική των αρχηγών τους. Σε κάθε περίπτωση ακούστηκαν τόσα για «αρχές» και «γραµµές», που τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων περνούν σε δεύτερη µοίρα. Αν και µετά τις εκλογές αυτοί που θα εκλεγούν θα βάλουν τη σφραγίδα τους είτε στη διακυβέρνηση είτε στην ποιότητα της αντιπολίτευσης.

βουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές