Απόψεις|19.06.2019 21:34

Το λες και… προδιαγε-Γραμμένο «χτύπημα»

Ανδρέας Παπαλουκάς

Στους οπαδούς τους, στα «καφενεία» τους, εκεί όπου ο λόγος του μετράει και βρίσκει ευήκοα ώτα, ορισμένοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Να δείχνουν πως είναι ισχυροί, ατρόμητοι, ότι επηρεάζουν καταστάσεις και περνάει το δικό τους.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν περίοδοι που κάποια μεγάλα αφεντικά έκαναν ό,τι ήθελαν - και λογαριασμό δεν έδιναν σε κανέναν, παρά μόνο παραινέσεις να διαθέσουν λεφτά για μεταγραφές για να φτιάξουν ανταγωνιστικές ομάδες. Το αν αυτά τα χρήματα έπεφταν στο κενό, καθώς το πρωτάθλημα το γνώριζαν άπαντες πού θα κατέληγε – μόνον η ημερομηνία της μαθηματικής του κατάκτησης παρέμενε άγνωστη και προς… στοιχηματισμό – ουδόλως τους ενδιέφερε. Ετσι κι αλλιώς τρόλαραν, καθώς ήταν καβάλα στο άλογο και στην εξουσία.

Ομως ο τροχός γύρισε. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο να κινδυνεύσει σοβαρά με Grexit, να αναλάβει δράση η κυβερνητική αθλητική ηγεσία, πείθοντας την UEFA και τη FIFA για το σοβαρόν του πράγματος, που απαιτούσε όχι θεραπεία με ασπιρίνες, αλλά χειρουργική επέμβαση. Η τοποθέτηση επιτρόπων σε καίριες θέσεις στην ΕΠΟ, οι οποίοι ελέγχουν το έργο των ατόμων που τη διοικούν, έφερε αποτελέσματα. Ισως όχι τα προσδοκώμενα, αλλά σίγουρα η εικόνα βελτιώθηκε.

Εκείνος που δέχθηκε τα περισσότερα βέλη ήταν ο Μέλο Περέιρα. Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ είχε μπει στο στόχαστρο της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, οι οποίοι εξέφραζαν την ελπίδα ότι δεν θα ανανεωνόταν η συνεργασία μαζί του ή θα έπαιρνε εκείνος το καπελάκι του και θα έφευγε για Πορτογαλία.

Τελικά, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της FIFA, Πετρ Φούσεκ κατέστησε σαφές με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι ο «εκλεκτός» της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη θέση του αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ παραμένει ακλόνητος στη θέση του, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του Grexit σε όσους αρνούνται να ακούσουν τα μηνύματα που στέλνει η FIFA.

Και τώρα, μην έχοντας άλλη επιλογή, καθώς δεν τους παίρνει να υψώσουν φωνή και να κάνουν τους καμπόσους στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία, στρέφουν τα βέλη τους αλλούθε. Γιατί, στόχος τους, ως απεδείχθη περίτρανα και στην πρόσφατη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δεν ήταν ο Περέιρα, αλλά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Εμοιαζε με… προδιαγε-Γραμμένο «χτύπημα».

UEFAΕΠΟFIFAΒίτορ Μέλο Περέιρα