Απόψεις|26.06.2019 20:18

Μέσι, ώρα - και δεν είναι η πρώτη - για αποδείξεις….

Ανδρέας Παπαλουκάς

Η Αργεντινή πέρασε, αλλά δεν... προχώρησε. Προκρίθηκε στους «8» του Copa America, όπου θα αντιμετωπίσει τη Βενεζουέλα, αλλά στην πραγματικότητα έμεινε στάσιμη. Μετεξεταστέα. Στο ματς με το Κατάρ ούτε ένα βήμα μπροστά δεν πήγε, ασχέτως αν πέτυχε τον μικρότερο δυνατό στόχο της. Το θέμα δεν είναι αν πέτυχε έστω τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση στο… 90’ των αγώνων της πρώτης φάσης, αλλά πώς τον πέτυχε. Μετά κόπων και βασάνων, αλλά και πολύ άγχος, παρά το γεγονός ότι οι Καταριανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Προς Θεού, δεν υπονοούμε ότι η τελευταία τους αντίπαλος στη φάση των ομίλων κάθισε κι έχασε. Επαιξε (όσο μπορούσε) κι έχασε. Αλλωστε, δεν ήταν βαθμολογικά αδιάφορη η ομάδα του Κατάρ, καθώς με νίκη θα εξασφάλιζε εκείνη την πρόκριση, ενώ το σημαντικότερο θα ήταν ότι θα έγραφε Ιστορία σε περίπτωση που απέκλειε την παρέα του Μέσι. Ολος ο κόσμος θ’ αναρωτιόταν ποιος είναι ο προπονητής τους ο Σάντσεθ, πού παίζει ο σέντερ φορ τους ο Αλί, ποιος είναι ο Σαλμάν και ο Χαϊντός. Oχι πως τώρα λίγοι έψαχναν να βρουν από πού κρατάει η σκούφια τους.

Το χειρότερο γι’ αυτήν την Αργεντινή είναι ότι αρκετοί αναρωτήθηκαν ποιο είναι αυτό το συνονθύλευμα, μια ομάδα ρεμπέτ ασκέρι. Μια ομάδα χωρίς δομή και συνοχή, δίχως σύστημα, με την αναρχία να κυριαρχεί στο παιχνίδι της, στο οποίο ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και μ’  έναν προπονητή που δείχνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στους παίκτες του. Ο Λιονέλ Σκαλόνι, με επτά όλες κι όλες συμμετοχές ως ποδοσφαιριστής στην Εθνική Αργεντινής και θητεία σε συλλόγους μέτριου βεληνεκούς (Λα Κορούνια και Λάτσιο οι σημαντικότερες συνεργασίες του) δεν διαθέτει ούτε το ειδικό βάρος, αλλά ούτε και την εμπειρία για να καθοδηγήσει ένα συγκρότημα στο οποίο έχουν αποτύχει αρκετοί - κάποιοι εξ αυτών πολύ άξιοι - συνάδελφοί του. Μόλις προ τριετίας βγήκε στην αγορά εργασίας κι ενώ για δύο σεζόν δούλεψε, ως βοηθός προπονητή του Χόρχε Σαμπαόλι, σε Σεβίλλη και Εθνική Αργεντινής, κατόπιν ως υπηρεσιακός τεχνικός και μετά μόνιμος, ανέλαβε την «αλμπισελέστε».

Oμως, κατά πως φαίνεται, το πράγμα κάπου… Σκαλόνι. Και σίγουρα δεν φταίει μόνον ο άγουρος προπονητής της. Βλέπουμε τι κάνουν και οι ώριμοι παίκτες της. Κουρασμένοι; Ναι. Ξεζουμισμένοι; Μπορεί. Ωστόσο μόνον οι Αργεντινοί έχουν παραδώσει πνεύμα; Οι άλλοι παίκτες πώς είναι πιο φρέσκοι;

Συνεπώς κάτι άλλο συμβαίνει. Κι αν δεν ισιώσει το στραβό κλήμα, θα προστεθεί άλλη μία αποτυχία…

Καιρός ο Μέσι ν΄ αποδείξει αν εκτός από ένας τεράστιος και χαρισματικός παίκτης, είναι και ηγέτης…

Copa AmericaΕθνική ΑργεντινήςΛιονέλ Μέσι