Απόψεις|01.07.2019 14:24

Γιάννη, σε ευγνωµονούµε

Έθνος Γνώμη

Στην Ελλάδα. Στην πατρίδα του. Ο Γιάννης Αντετοκούνµπο, ο MVP του ΝΒΑ για το 2019 και κορυφαίος «πρεσβευτής» της χώρας µας στα πέρατα της υφηλίου, είναι συνάµα και «πρέσβης καλής θελήσεως». Ο διεθνής Ελληνας µπασκετµπολίστας µπορεί να άνοιξε, σαν φτερά, τα τεράστια χέρια του και να πέταξε ως την κορυφή του µπασκετικού κόσµου, ωστόσο παραµένει... γήινος. Πατάει στη γη, κι ας ίπταται στα αντίπαλα καλάθια. Παραµένει προσγειωµένος, κι ας «σφυρίζουν» γύρω του τα περίπου 40 εκατοµµύρια ευρώ που εισπράττει ετησίως.

Τη χώρα καταγωγής του, τη Νιγηρία, ουδέποτε την έχει επισκεφθεί, ενώ η Ελλάδα δεν είναι και για εκείνον µόνο η γενέτειρά του, είναι η χώρα στην οποία οφείλει σχεδόν τα πάντα, αλλά πρώτιστα ευγνωµοσύνη που του έδωσε το δικαίωµα να κυνηγήσει αλλά και να πιάσει το όνειρό του, το οποίο και για εκείνον έµοιαζε, τον πρώτο καιρό, άπιαστο. Την Ελλάδα, την Ελλάδα του, την έχει βαθιά µέσα στην καρδιά του. ∆εν ξεχνά ότι εδώ µπουσούλησε, κι ας κινούνταν µέσα στο παγωµένο και άδειο από αγαθά σπίτι, εδώ πρωτόπιασε µπάλα του µπάσκετ, εδώ οι γονείς του του έπλασαν τον χαρακτήρα. Κι αν καµιά φορά, ως νεαρός, επιχειρούσε να παρεκκλίνει, ο αείµνηστος πατέρας του τον επανέφερε στην τάξη. Οπως είχε γίνει την πρώτη ή στη δεύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ.

Ερχόµενος στην Ελλάδα, ο Giannis αποφάσισε να νοικιάσει, για 2-3 µήνες, σπίτι στη Γλυφάδα. Οµως, µόλις το έµαθε ο πατέρας του, Τσαρλς Αντετοκούνµπο, ακύρωσε τη συµφωνία και ο Γιάννης µαζί µε τα αδέλφια του νοίκιασαν σπίτι στο µπαλκόνι του οποίου δέσποζαν πλαστικές καρέκλες, στην περιοχή που µεγάλωσαν, στου Ζωγράφου... Ο Γιάννης Αντετοκούνµπο, λοιπόν, ως ανταπόδοση στην πατρίδα όπου γεννήθηκε, ξεκίνησε τις αγαθοεργίες.

Με δικά του χρήµατα πραγµατοποιείται η δηµιουργία κλειστού γυµναστηρίου στις πληγείσες περιοχές από την προ έτους φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στη Ραφήνα, εκείνος ανέλαβε την πρωτοβουλία να δηµιουργηθεί στην Ελλάδα ακαδηµία µπάσκετ για άπορα παιδιά, εκείνος προσφέρει ώρες από τις διακοπές του για να προσφέρει χαρά στα παιδιά, για να συγκεντρωθούν χρήµατα οικονοµικής ενίσχυσης φιλανθρωπικών ιδρυµάτων, όπως είναι το «Ελπίδα». Πώς να µην του είµαστε ευγνώµονες…

MVPNBAΓιάννης ΑντετοκούνμποΜιλγουόκι Μπακς