Απόψεις|01.07.2019 14:25

Το Συνέδριο και το στοίχηµα του Τσίπρα

Φώφη Γιωτάκη

Η πρώτη -και µόνη, µέχρι σήµερα- γενικευµένη σύµπραξη του προοδευτικού χώρου έγινε πράξη στις δηµοτικές εκλογές του 1982: ήταν τότε που η δηµόσια τηλεόραση ανακοίνωνε τους κοινούς συνδυασµούς µε τον όρο «ΠΑΣΟΚ και άλλες δηµοκρατικές δυνάµεις». Εκτοτε πέρασαν 37 χρόνια. Τα κόµµατα της Αριστεράς προτίµησαν αρκετές φορές τη συνεργασία µε τη ∆εξιά, καθώς από το ’85 και µετά επέλεξαν ως στρατηγικό τους αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ – το οποίο, παρ’ όλα αυτά, παρέµεινε ηγεµονική δύναµη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ώσπου µπήκαν στη ζωή µας τα µνηµόνια.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο φυσικός διάδοχος του ενιαίου Συνασπισµού, που συνεργάστηκε µε τη Νέα ∆ηµοκρατία το ’89, απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατ’ αναλογία, ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση µε τον Πάνο Καµµένο, έχασε µε 9,5 µονάδες τις ευρωεκλογές και τώρα οδεύει στις εθνικές κάλπες µε βασικό στόχο να αυξήσει τη διαφορά του µε το Κίνηµα Αλλαγής, ώστε να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πολύ χρόνο: Ενας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε δύο φορές το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινώντας λίγο πάνω από το 3,5%, έφτασε στο 35%. Μεγάλο µέρος αυτών των 30 ποσοστιαίων µονάδων προέρχοταν από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί από τους ψηφοφόρους αυτούς έχουν ήδη ξεµακρύνει, χωρίς να προλάβουν να εκπροσωπηθούν στον οργανωµένο ΣΥΡΙΖΑ: οι πόρτες του κόµµατος παρέµειναν κλειστές.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται διατεθειµένος για τη µεγάλη στροφή: να ανοίξει τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ µε ένα Συνέδριο επανίδρυσης, να ψηφίσει Τίµερµανς, να επισηµοποιήσει τη σχέση µε τους ευρωσοσιαλιστές – µε δυο λόγια, να µεταµορφώσει το ριζοσπαστικό σχήµα που τον οδήγησε στο Μέγαρο Μαξίµου σε ένα κόµµα της αριστερής Σοσιαλδηµοκρατίας.

∆εν θα είναι κάτι πρωτοφανές. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου µεταµόρφωνε το δηµιούργηµά του, το ΠΑΣΟΚ, στον δρόµο προς την εξουσία. Αλλιώς ξεκίνησε το ’74, αλλιώς έφτασε στο 1981. Οµως θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί σε συνθήκες ήττας. Και αυτό κάνει το στοίχηµα του Αλέξη Τσίπρα πολύ δύσκολο...

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ