Απόψεις|01.07.2019 18:33

Το σίριαλ με τις επιστολές του Ιησού και τον Κυριάκο Βελόπουλο

Μαρίνα Ζιώζιου

Το σίριαλ με τις επιστολές του Ιησού και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, βρέθηκε από χθες το μεσημέρι –ξαφνικά- να απασχολεί το σύνολο των ΜΜΕ.

Αφορμή στάθηκε η προσωπική τοποθέτηση του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου και ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, και όσα είπε σε κήρυγμά του, την Κυριακή 30 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη. Τι είπε λοιπόν ο ηγούμενος;

«Έχουμε καθήκον να παραμένουμε πιστοί στη διδασκαλία των Αγίων, χωρίς να παρασυρόμεθα από ψευδαδέλφους που -δυστυχώς- στην εποχή μας προβάλλουν ως αληθή τα κίβδηλα και πλαστά. Όποιοι, είτε παρουσιάζοντας και προωθώντας μυθώδεις διηγήσεις ως εκπορευόμενες από τον ίδιο τον Χριστό, είτε επικαλούμενοι δήθεν ιερά κειμήλια των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, θέτουν τον εαυτό τους εκτός του πληρώματος της Εκκλησίας».

Αν και ο Επίσκοπος δεν ανέφερε στο κήρυγμά του το όνομα του κ.Βελόπουλου, ωστόσο τον ‘’φωτογράφησε’’ λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι είναι αληθινό και γνήσιο παρεδόθη από τους  Αποστόλους και διεσώθη εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κανείς δεν δύναται να επικαλείται ψευδή στοιχεία όπου στις ημέρες μας μπορεί να καθίστανται ακόμη και προϊόντα εμπορίας ή καπηλείας, ενίοτε ακόμη και προεκλογικής, εις βάρος των απλών ανθρώπων».

Ο Επίσκοπος Αμορίου είπε τα αυτονόητα, αλλά εκπροσωπώντας τον εαυτό του. Αυτά, δηλαδή, που θα έπρεπε εδώ και καιρό –πέντε χρόνια υπάρχει αυτή η ιστορία με τις χειρόγραφες επιστολές- να έχει κάνει με επίσημη τοποθέτησή της η Μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος, την οποία αφορά άμεσα το ζήτημα. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν θέλουν να πουν κάτι και μάλιστα με ηχηρό τρόπο βγάζουν ανακοινώσεις και δεν το κάνουν διαμέσου αντιπροσώπων…

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και κάποιοι μητροπολίτες για το ίδιο θέμα, όπως ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αλλά και ο ηγούμενος Πέτρος της Μονής Διονυσίου που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη Μονή φυλάσσεται χειρόγραφο (Κώδικας 199) του 1420 που αναφέρεται σε επιστολή του Χριστού, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση και επικύρωση της Εκκλησίας ότι είναι αυθεντικό κείμενο.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για ύπαρξη αυθεντικής επιστολής, κάνοντας λόγο για ψευδεπίγραφες επιστολές.
Ωστόσο, προκαλεί καχυποψία σε κάποιους γιατί εκπρόσωποι της Εκκλησίας αποφάσισαν να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα ακριβώς μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και δεν το έκαναν πιο νωρίς; Γιατί η Μονή Διονυσίου επέλεξε να μιλήσει τώρα και όχι τη στιγμή που ο κ. Βελόπουλος διαφήμιζε τις… περίφημες επιστολές; Η Μονή δεν έχει ευθύνη και μάλιστα όταν υπήρξαν αρκετοί δημοσιογράφοι που είχαν ζητήσει την άποψή της εδώ και καιρό; Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και ‘’φωνές’’ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που θέλησαν να συνδέσουν την τοποθέτηση του Επισκόπου Αμορίου με την επίσκεψη του κ. Δημήτρη Σταμάτη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Επίσκοπο μία μέρα πριν, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στη Μονή. Μάλιστα, υπάρχουν και τα σχετικά ενσταντανέ στη σελίδα του κ. Σταμάτη στο facebook, με κοινοποίηση και στην Ιερά Μονή Βλατάδων. Αυτά για τους καχύποπτους και μακριά από’ μας… Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του όποτε ο ίδιος το επιθυμεί. 

Μετά τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ιεραρχών, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε και οργισμένη αντίδραση από τον κ. Βελόπουλο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Βάζουν από ΝΔ κάποιους που φορούν ράσα αλλά προφανώς έτσι δεν τα τιμούν (εντολή ‘’;’’από ΝΔ) να ασχοληθούν με την προ πενταετίας ιστορία των χειρογράφων της Μονής Διονυσίου! Όλα τα περιμέναμε από τους θεομπαίχτες της ΝΔ αλλά και οι ρασοφόροι (ελάχιστοι) στο παιχνίδι;».

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τη συνέχεια σ’ αυτό το σίριαλ και με περισσότερες αποκαλύψεις-όπως ο ίδιος ισχυρίζεται-από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. 

Ελληνική ΛύσηΚυριάκος Βελόπουλος