Απόψεις|04.07.2019 18:17

Ο Θάνος ψιθύρισε χάραμα στα Εξάρχεια, ο Μπάμπης φώναξε σε ώρα αιχμής

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Σε αντίθεση µε τον Θάνο Πλεύρη, ο Μπάµπης Παπαδηµητρίου δεν πήγε χαράµατα στην πλατεία Εξαρχείων για να ψιθυρίσει αγχωµένος και να φύγει τρέχοντας. Πήγε ώρα αιχµής, σε ραδιοσταθµό µεγάλης ακροαµατικότητας και το βροντοφώναξε: «Πιστοληπτική γραµµή στήριξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αµέσως συµπέρανε πως ο υποψήφιος της Ν∆ προτείνει νέο µνηµόνιο, µια και οι δανειστές δεν δίνουν λεφτά χωρίς να εποπτεύουν αυστηρά πού θα πάνε. Η Νέα ∆ηµοκρατία πάλι µίλησε για «σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στον δηµόσιο διάλογο» τα οποία δεν υιοθετεί, αφού έχει άλλη πολιτική. Ας κρατήσουµε τα... σίγουρα στοιχεία και από τις δύο εκτιµήσεις: Από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πιστοληπτική γραµµή στήριξης είναι κάτι διαφορετικό από το τέλος του προγράµµατος προσαρµογής.

Από τη Νέα ∆ηµοκρατία ότι το θέµα της πιστοληπτικής γραµµής στήριξης ήταν πέρυσι στην ηµερήσια διάταξη, ως δική της θέση. Επειτα απ’ όλα αυτά πλανάται το ερώτηµα γιατί ο υποψήφιος βουλευτής Μπάµπης Παπαδηµητρίου θεώρησε καλό το να διατυπώσει δηµόσια κάτι που όπως διευκρίνισε αποτελεί προσωπική του άποψη την οποία υποστηρίζει διαχρονικά. Σίγουρα όχι γιατί δεν γνωρίζει οικονοµικά. Σύµφωνα µε το βιογραφικό του, υπήρξε συνεργάτης δύο υπουργών Οικονοµίας και έχει πολύ µεγάλη θητεία στον τραπεζικό χώρο. Ως εκ τούτου αποκλείεται να µπερδεύτηκε στο συγκεκριµένο θέµα.

Αλλωστε ανέπτυξε τα προτερήµατα της πιστοληπτικής γραµµής µε αναλυτικά επιχειρήµατα. Εξίσου βέβαιο είναι πως ο Μπάµπης Παπαδηµητρίου δεν είναι αδαής στα επικοινωνιακά ζητήµατα. Αρα γνωρίζει πως µερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος χρόνος για να δηµοσιοποιήσει ένας υποψήφιος µια «προσωπική του θέση». Ιδίως όταν αγγίζει το καθ’ όλα ευαίσθητο θέµα των µνηµονίων από τα οποία ταλαιπωρείται ακόµη η ελληνική κοινωνία. Το αποτέλεσµα της πρωτοβουλίας του υποψήφιου της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι όµως µάλλον δεδοµένο. Η άποψη αυτή καταγράφηκε στην προεκλογική ατζέντα.

Ξαναµπήκε στο «πολιτικό µενού» ως µια επιλογή για την επόµενη κυβέρνηση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ένα ακόµη ενδεχόµενο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ας µην ξεχνάµε ότι πρόκειται για µια άποψη που στο παρελθόν έχει υποστηρίξει εκτός από την προηγούµενη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Τελικά ο Μπάµπης Παπαδηµητρίου ίσως έκανε πολλούς να χαµογελάσουν µε αυτό που δήλωσε. Αν και δεν το έκαναν όλοι για τον ίδιο λόγο.

Μπάμπης Παπαδημητρίουεθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019εκλογές 2019Θάνος Πλεύρης