Απόψεις|09.07.2019 14:18

Οδός Σταδίου 29, 8ος όροφος...

Γιάννης Φώσκολος

Με «καυτές πατάτες» θα βρεθεί αντιµέτωπος ο νέος υπουργός.

Ο νέος υπουργός πρέπει να «σπάσει αβγά». Και ούτω καθεξής... Υπάρχουν όµως και φορές που τα κλισέ δεν είναι και τόσο αφόρητα. Ιδίως αν το χαρτοφυλάκιο εσωκλείει τις τύχες τουλάχιστον 6,5 εκατοµµυρίων Ελλήνων: συνταξιούχων, εργαζοµένων και ανέργων. Για άλλη µία φορά λοιπόν, τα κλισέ θα περιγράψουν την επόµενη µέρα στο υπουργείο Εργασίας και στο πάντα δύσκολο πεδίο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Κρίσιµες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεµούν σε ανώτατο βαθµό, «ουρές», υποχρεώσεις και αστοχίες του νόµου Κατρούγκαλου, ασκήσεις ισορροπίας στον ΕΦΚΑ, όπως επίσης το εξίσου σηµαντικό µέτωπο των µισθών και της ανεργίας συνθέτουν τη δύσκολη αποστολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η «µεγάλη εικόνα» βέβαια σχετίζεται µε την ίδια τη φύση του συστήµατος κι αν αυτό θα παραµείνει κυρίως αναδιανεµητικό ή αν θα ενταχθούν σε αυτό σηµαντικές δόσεις κεφαλαιοποίησης, µε αναβαθµισµένο τον ρόλο του ιδιωτικού τοµέα στον δεύτερο πυλώνα. Η εν λόγω µεταρρύθµιση, που έχει προαναγγελθεί στις βασικές της κατευθύνσεις, αναµένεται να είναι κοµβικό ζήτηµα για τη νέα πολιτική ηγεσία και πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον αναµένεται και η υλοποίηση της εξαγγελίας για σταδιακή µείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, τη στιγµή που θεωρείται δεδοµένη η υποανταποδοτικότητα των µεσαίων και ανώτερων συντάξεων. Η δηµοσιονοµική βόµβα των αναδροµικών και η υστέρηση εσόδων στον ΕΦΚΑ δεν κάνουν ευκολότερη την αποστολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ποσό κρίσιµη είναι η πορεία του ασφαλιστικού γίγαντα για το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασµα της χώρας.

Αντιστοίχως κρίσιµο είναι το στοίχηµα για καλύτερη οργάνωση και απλοποίηση του συστήµατος, αλλά και για επιτάχυνση απονοµής των παροχών, ενώ αναµένονται δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν το µέλλον του ΕΦΚΑ. Κατώτατος µισθός, περαιτέρω µείωση της ανεργίας και κυρίως ανάσχεση, αν όχι αναστροφή, του brain drain ολοκληρώνουν το «κάδρο» που θα βρει ο νέος υπουργός Εργασίας από σήµερα στον 8ο όροφο της οδού Σταδίου 29...

υπουργείο Εργασίας