Απόψεις|10.07.2019 14:22

Το πρώτο πραγµατικό τεστ

Έθνος Γνώμη

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα µετεκλογικά θεσµικά βήµατα της χώρας (ορκωµοσίες, παραδόσεις υπουργείων και τα επακόλουθα), υπάρχει ήδη µια διαφοροποίηση στον εξωτερικό φλοιό της διοίκησης, µε πλήθος υφυπουργών, µεγάλο αριθµό εξωκοινοβουλευτικών και σαφή διαχωρισµό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας από αυτόν της νοµοθετικής.

Αρχισε µε τη διαφορετική χωροταξία και θα προχωρήσει µε την τοποθέτηση γραµµατέων στα υπουργεία, ο ρόλος των οποίων αναµένεται ουσιώδης για να κατορθωθεί ένας νέος τρόπος υλοποίησης αποφάσεων. Τίποτε από αυτά δεν µοιάζει αρνητικό, µόνο που είναι στα σκαριά, εποµένως θα αποδειχθούν στην πράξη. Ωστόσο, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται να υιοθέτησε, καιρό πριν, µια άλλη αίσθηση του επείγοντος, το πρώτο πραγµατικό τεστ είναι η κατάθεση σχεδίων νόµων που δηλώθηκαν έτοιµα να περάσουν από την ελληνική Βουλή. Αυτά τα ζητήµατα αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση, την κατάργηση του ασύλου, την αλλαγή της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήµατος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλαγές στον πρόσφατα ψηφισµένο Ποινικό Κώδικα.

Μιλάµε για πραγµατικό κρας τεστ στις σχέσεις συµπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Το επίδικο ζήτηµα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος, ένας αγώνας δρόµου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να µπορέσει, µε την έναρξη της ΔΕΘ τον Σεπτέµβριο, να προχωρήσει σε µερικά υπεσχηµένα που δεν κοντράρονται µε την ευρωπαϊκή επίβλεψη, µάλλον στον χώρο της µείωσης φορολογίας και άλλων ελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν από το 2020. Σύµφωνοι, έως σήµερα οι επαφές των αντιπάλων κυµαίνονται σε επίπεδα σχετικής ευγένειας. Αλλά όταν αποχωρήσει το σαβουάρ βιβρ, οι πάντες έχουν στο µυαλό τους το ερώτηµα εάν αυτή η σχετική αβρότητα θα διατηρηθεί σε κάποιο βαθµό ή θα πάρει τη θέση της η πολεµική.

αποτελέσματα εκλογών 2019Υπουργικό Συμβούλιο